17. maj 2024 10:59

Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je VIII Rusko-kineski EXPO u Harbinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je VIII Rusko-kineski EXPO u Harbinu

Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Mikhail Metzel

PEKING - Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je danas izložbu VIII Rusko-kineski EXPO u gradu Harbin na severostoku Kine koji, prema njegovoj oceni, predstavlja oličenje "bliskih veza i isprepletanih sudbina" naroda Kine i Rusije.

"Harbin je od svog osnivanja krajem 19. veka oličio najbliže veze i isprepletene sudbine naroda Rusije i Kine, međusobno bogaćenje kultura i tradicija", rekao je Putin na otvaranju manifestacije koja se održava u okviru proslave 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Rusije.

Rusku stranu na izložbi predstavljaju delegacije iz preko 20 ruskih oblasti, a kompanije "Rostec", "Rosatom", "Russian Export Center", "Rusal", "Alfa-Bank", "RDIF" i druge će predstaviti svoje inovacije i projekte koje sprovode sa kineskim kompanijama u oblasti inženjeringa, metalurgije i logistike, prenosi TASS.

"Inicijative naših regiona su detaljno razrađene i precizirane od strane industrije. Na primer, Kaluški region je odlučan da razvija saradnju u automobilskom sektoru i u stvaranju čitavog klastera proizvodnje građevinskog materijala“, rekao je Putin.

Putin odobrio ideju o zajedničkom razvijanju zastava Rusije i Kine na Marsu

Vladimir Putin nazvao je dobrom idejom predlog da se u budućnosti kineska i ruska zastava zajedno istaknu na Marsu.

Putin je to izjavio prilikom posete Politehničkom univerzitetu u Harbinu, prenosi RIA novosti.

Ruskom predsedniku je predstavljena izložba posvećena svemirskim tehnologijama, prikazan je model rovera koji se koristi na Marsu sa tehnologijom automatskog razvijanja zastave.

Predstavnici kineske strane su istakli da bi želeli da nastave da rade zajedno sa Ruskom Federacijom u kosmičkom sektoru, kako bi kineska i ruska zastava bile zajedno razvijene na Marsu.