27. maj 2024 17:50

Le Pen pozvala Meloni da formiraju zajedničku grupu u EP nakon izbora 9. juna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Le Pen pozvala Meloni da formiraju zajedničku grupu u EP nakon izbora 9. juna

Foto: AP Photo/Michel Euler

PARIZ - Lider francuske krajnje desnice iz Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen predložila je italijanskoj premijerki Đorđu Meloni da udruže snage u novom savezu pred evropske parlamentarne izbore koji će biti održani 9. juna, piše Gardijan.

Taj potez usledio je pošto su evropske stranke levog centra ponovile upozorenje predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen da neće podržati njenu kandidaturu za drugi mandat, ukoliko to podrazumeva podršku partija krajnje desnice, uključujući partiju Đorđe Meloni - Braća Italije.

"Sada je vreme da se ujedinimo, to bi bilo od velike pomoći. Ako uspemo, možemo da budemo druga grupa u Evropskom parlamentu. Mislim da ne bi trebalo da propustimo ovakvu priliku", rekla je Le Pen za Korijere dela sera.

Poziv Le Pen je usledio nakon što je Nacionalno okupljanje saopštilo da više neće da bude u istoj grupi sa krajnje desničarskom Alternativom za Nemačku (AfD) u Evropskom parlamentu.

Grupa krajnje desnice u EP Identitet i demokratija izbacila je ranije AfD kao previše ekstremnu stranku.

Gardijan piše da se smatra da je malo verovatno da će se predlog Le Pen ostvariti s obzirom na frakcijska rivalstva stranaka.

Analitičari navode da će uloga Meloni u procesu posle izbora za Evropski parlament biti ključna.

Izbori za Evropski parlament biće održani 9. juna.