4. jun 2024 13:50

Švedska: Policiji omogućiti korišćenje tehnologije prepoznavanja lica

Izvor: TANJUG

podeli vest

Švedska: Policiji omogućiti korišćenje tehnologije prepoznavanja lica

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

STOKHOLM - Švedska vlada saopštila je da želi da uvede mogućnost korišćenja tehnologije prepoznavanja lica u realnom vremenu sa kamera na javnim mestima za policijske službenike kako bi se lakše identifikovale osobe osumnjičene za određena krivična dela.

Ovo saopštenje dolazi nakon što je Evropska unija u martu usvojila pravila koja regulišu upotrebu veštačke inteligencije (AI), koja su zabranila prepoznavanje lica u realnom vremenu u javnim prostorima, ali dopustila neke izuzetke za sprovođenje zakona.

Švedska vlada je u decembru naredila istragu o proširenim ovlašćenjima za sprovođenje zakona da koriste nadzor kamerom, uključujući upotrebu tehnologije prepoznavanja lica, podseća Evroaktiv.

Ministar pravde Gunar Stromer rekao je na konferenciji za novinare da je istraga, čiji su nalazi predstavljeni vladi u ponedeljak, imala za cilj da pruži uvid potreban radi ''značajnog napretka'' u pogledu upotrebe kamera za borbu protiv kriminala.

''Prepoznavanje lica u realnom vremenu na javnim mestima trebalo bi da bude dozvoljeno u svrhe borbe protiv kriminala u meri u kojoj to dozvoljavaju propisi EU o veštačkoj inteligenciji", rekao je Kazimir Aberg, koji je vodio istragu.

Izuzeci EU uključuju potragu za nestalim osobama, pojedinim osobama za koje se sumnja da su žrtve trgovine ljudima ili za sprečavanje neposrednih pretnji kao što je teroristički napad.

Takođe omogućava tehnologiju za lociranje osoba osumnjičenih da su počinile određena krivična dela.

Aberg je rekao da policiji treba dozvoliti da koristi tehnologiju samo za krivična dela za koja je kazna od najmanje četiri godine zatvora, ali isključivo nakon odobrenja sudskih organa.

Istakao je da bi ova tehnologija trebalo da bude dozvoljena samo za specifične istrage, a ne preventivno.

Stromer je napomenuo da je vlada pozdravila predlog, kao i da on veruje da je istraga temeljno obradila ravnotežu između zabrinutosti za integritet i efikasne borbe protiv kriminala.

Naglasio je da će vlada početi da radi na utvrđivanju detalja plana, iako nije predložen datum za njegovu implementaciju.