5. jun 2024 06:56

Delegacija Narodne skupštine posetila Srpski kulturni centar i Zabranjeni grad u Pekingu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Delegacija Narodne skupštine posetila Srpski kulturni centar i Zabranjeni grad u Pekingu

Foto: TANJUG/Narodna skupština Republike Srbije

PEKING - Delegacija Narodne Skupštine Srbije posetila je danas Kulturni centar Srbije u Pekingu, u kojem gostuje izložba fotografija "Tanjug javlja, rat je završen", nastalih u periodu od 1944. do 1947. objektivom fotoreportera Tanjuga Petra Obradovića, Branka Savića i Isaka Koena.

Šefica delegacije i potpredsednica Narodne skupštine Marina Raguš istakla je da kultura predstavlja još jednu od oblasti u kojoj Srbija i Kina imaju izuzetne odnose.

"Ovaj Centar je upravo rezultat toga. Kroz njega kineska publika može više da nauči i čuje o srpskoj kulturi, kako iz prošlosti, tako i sadašnjosti, kulturnom nasledju i upozna se bliže sa našim talentima i različitim umetnicima i tako nastavi da gradi mostove saradnje dve države", poručila je Raguš u Kulturnom centru Srbije.

U Kulturnom centru su izložene fotografije Tanjugovih fotoreportera, na kojima su zabeleženi najvažniji društveno-politički događaji u periodu posle završetka rata i oslobađanja Jugoslavije, uglavnom u Beogradu, kao što su skupštinska zasedanja, posete visokih stranih delegacija, partijske konferencije, aktivnosti Josipa Broza Tita...

Ova kolekcija fotografija je pronađena kada su kustosi Muzeja istorije Jugoslavije u arhivu pronašli dve kutije Lajka formata, u kojima se nalazilo 905 rolni negativa sa više od 25.000 snimaka.

Srpski parlamentarci posetili Zabranjeni grad u Pekingu

Delegacija Narodne skupštine Srbije koja boravi u Pekingu obišla je danas Zabranjeni grad, stari dvor kineskih careva.

Zabranjeni grad, koji je pod zaštitom UNESCO-a kao svetska kulturna baština, nalazi se preko puta najpoznatijeg trga u Kini Tijenanmena i danas predstavlja muzej, a bio je carska palata kineskih dinastija Ming i Ćing. 

Izgrađen je u 15. veku i u njemu je 491 godinu stolovalo 14 careva iz dinastije Ming i 10 careva iz dinastije Ćing.

Kompleks se prostire na više od 720.000 kvadratnih metara i čine ga 890 zgrada sa 9.999 prostorija.

Drveće u carskom kompleksu je u proseku staro više od 400 godina.