11. jun 2024 10:34

Analiza: Meloni je i dalje važna za EPP zbog nepoverenja u socijaliste i Zelene

Izvor: TANJUG

podeli vest

Analiza: Meloni je i dalje važna za EPP zbog nepoverenja u socijaliste i Zelene

Foto: LaPresse via AP/Roberto Monaldo

BRISEL - Politički analitičar Lorenco Kastelani smatra da bi italijanska premijerka Đorđa meloni i dalje mogla da ima presudnu ulogu za Evropsku narodnu partiju (EPP) i reizbor Ursule fon der Lajen na mesto predsednika Evropske komisije.

Kako je ocenio, iako će proevropska većina podržati reizbor fon der Lajen, EPP i dalje u potpunosti ne veruje Socoijalistima i Zelenima, zbog čega bi Meloni mogla da odigra bitnu ulogu, piše Euraktiv.

Meloni je u ponedeljak rekla da je "prerano davati odgovor" o formiranju većine i njihovoj mogućoj podršci za drugi mandat fon der Lajen, dok je aktuelna predsednica Evropske komisije nagovestila da će se prvo konsultovati sa "većim evropskim porodicama" koji su "dobro sarađivali" sa EPP, čime je ostavila "otvorena vrata" za druge kontakte.

Kastelani smatraa da fon der Lajen rizikuje da se suoči sa opozicijom ne samo S&D-a i Zelenih, već i frakcija unutar same EPP, zbog čega će verovatno tražiti podršku desnice, sa Meloni kao ključnim sagovornikom.

Prema Kastelanijevim rečima, Melonijevi glasovi mogli bi da budu presudni u obezbeđivanju izbora predsednika EPP, bilo da je to fon der Lajen ili neko drugi.

"Meloni bi možda bila voljna da glasa za predsednika EPP-a kako bi zauzvrat obezbedila jaču ulogu komesara", dodao je on.

Prema Kastelanijevim rečima, Meloni čvrsto drži EPP.

"Pomislite samo na ono što se već dogodilo prilikom glasanja o pitanjima imigracione ili ekološke politike, zbog čega sam skeptičan da bi Zeleni mogli trajno da budu u ovoj većini", rekao je on.