13. jun 2024 16:12

Erdogan pozdravio Sančezov stav po pitanju izraelskog ''genocida'' u Gazi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Erdogan pozdravio Sančezov stav po pitanju izraelskog ''genocida'' u Gazi

Foto: Pool Photo via AP/Eduardo Parra

MADRID - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je pozdravio stav španskog premijera Pedra Sančeza o sukobu u Pojasu Gaze i ponovio optužbu da Izrael vrši "genocid" nad palestinskim stanovništvom u enklavi.

''Sančez je vodio principijelnu i doslednu politiku od prvog dana (rata) i ima posebno mesto u srcima čitave turske nacije", rekao je Erdogan na otvaranju ekonomskog foruma u Madridu, u prisusvu španskog premijera.

Turski lider je ponovo optužio Izrael da vrši "genocid"' nad Palestincima u Gazi, za koji tvrdi da "povređuje savest", prenosi Tajms of Izrael.

"Suočeni smo sa (izraelskom) arogancijom koja čak i na pozive o prekidu vatre odgovara krvoprolićem", rekao je on.

Erdogan je pozvao članove SB UN, a posebno SAD, da izvrše pritisak na Izrael da obustavi vatru u Gazi nakon što je Savet ranije ove nedelje podržao američki predlog o primirju u palestinskoj enklavi, piše Rojters.

Dodao je da Ankara pozdravlja sve predloge o prekidu vatre koji bi okončali rat u Gazi, dodajući da stav Vašingtona o operacijama Izraela "zaista uznemirava" Tursku.

Kada su u pitanju odnosi Turske i Španije, Erdogan je istakao da su dve zemlje počele su rad na zajedničkoj proizvodnji novog vojnog amfibijskog broda, a da bi mogle da sarađuju na proizvodnji dronova i bespilotnih podmornica u budućnosti.

Turska želi da izgradi svoj drugi amfibijski jurišni brod nakon TCG Anadolu u saradnji sa Španijom, dodao je Erdogan.