21. jun 2024 12:11

Babišova stranka napušta liberalnu grupaciju Obnovimo Evropu u Evropskom parlamentu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Babišova stranka napušta liberalnu grupaciju Obnovimo Evropu u Evropskom parlamentu

Foto: Tanjug video, arhiva

BRISEL - Evroparlamentarci iz stranke Akcija nezadovoljnih građana (ANO) bivšeg češkog premijera Andreja Babiša napustiće liberalnu grupaciju Obnovimo Evropu u Evropskom parlamentu (EP), saopštio je danas Babiš.

ANO je spreman i da napusti panevropsku krovnu porodicu liberalnih partija poznatu kao Savez liberala i demokrata za Evropu (ALDE), prenosi Politiko.

"Obnovimo (Evropu) i ALDE imaju različite stavove u odnosu na pokret ANO", rekao je Babiš na konferenciji za novinare.

Njegova partija ANO, koja je bila prva na izborima za EP ​​u Češkoj, bila je ključni igrač u Obnovimo Evropu, kojom dominiraju poslanici partije Preporod Emanuela Makrona i članovi drugih liberalnih partija kao što je holandska Narodna stranka za slobodu i demokratiju odlazećeg premijera Marka Rutea.

"Odlučeno je juče. Napuštamo Obnovimo (Evropu) jer tamo ne možemo da ispunimo naš program. I ne želimo da izdamo svoje birače", rekao je za Politiko poslanik ANO Ondržej Knotek, koji je ponovo izabran u junu.

Iz ALDE su poručili da žale što je stranka ANO "izabrala put koji ih udaljava od liberalnih vrednosti", ali navode da ALDE stranka i njeni partneri u Evropskom parlamentu ostaju ujedinjeni u misiji promovisanja liberalnih vrednosti.

Babiš je dugo bio u sukobu sa mnogima u grupaciji liberalnih stranaka zbog populizma i žestokih govora protiv evropskog Zelenog dogovora i politike EU o migracijama.

"Ovo je bio razvod koji je dugo kasnio. ANO je izabrao populistički put koji je nespojiv sa našim vrednostima i identitetom", rekla je predsednica Obnovimo Evropu Valeri Hajer.

Izlazak Babišove partije iz Obnovimo Evropu mogao bi da donese olakšanje onima koji su na društveno progresivnoj strani te grupacije, uključujući Makronovim poslanicima u EP, ocenjuje Politiko.

Pet poslanika iz panevropske partije Volt je ove nedelje uputilo pismo u kojem je navelo da je jedan od razloga zbog ćega će se pridružiti grupaciji Zelenih, a je Obnovimo Evropu, taj što je član Obnovimo Evropu Babišova "populistička stranka".

Međutim, gubitak ANO biće još jedan brojčani udarac za Obnovimo Evropu, pošto je ta češka stranka osvojila sedam mesta na izborima za EP.

Izlazak ANO iz ove grupacije liberalnih stranaka će izuzetno otežati mogućnost da Obnovimo Evropu ponovo postane treća najveća grupacija u EP, nakon što joj je to mesto preotela grupacija desničarskih Evropskih konzervativaca i reformista.