24. jun 2024 10:47

Teško bolesna deca iz Gaze prvi put od početka rata idu na lečenje preko Kerem Šaloma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Teško bolesna deca iz Gaze prvi put od početka rata idu na lečenje preko Kerem Šaloma

Foto: AP Photo/Jehad Alshrafi

GAZA - Teško bolesna deca iz Pojasa Gaze prvi put od početka rata odlaze na lečenje u inostranstvo preko graničnog prelaza Kerem Šalom koji se nalazi na granici Izraela, Gaze i Egipta, objavio je danas Tajms of Izrael.

Teško bolesna palestinska deca, uključujući onu obolelu od kancera, čekaju sa članovima porodica u bolnici Naser u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze nakon što su navodno dobila dozvolu izraelske vojske da odu na lečenje preko graničnog prelaza Kerem Šalom.

Palestinski mediji su javili da deca sa severa Pojasa Gaze treba da budu odvedena na lečenje u inostranstvo, kao i da je akcija koordinisana preko Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Od kada je Izrael početkom maja preuzeo granični prelaz Rafah na granici Pojasa Gaze sa Egiptom, Palestinci nisu mogli da napuste enklavu.

Izrael je zatvorio sve svoje prelaze sa Pojasom Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra na jug Izraela, a kasnije ih je ponovo otvorio za isporuku humanitarne pomoći, ali ne i za Palestince da napuste enklavu.