20. januar 2023 12:31

Greta Tunberg i aktivisti i danas protestovali u Davosu tražeći klimatsku pravdu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Greta Tunberg i aktivisti i danas protestovali u Davosu tražeći klimatsku pravdu

Foto: AP Photo/Markus Schreiber/Markus Schreiber

DAVOS - Greta Tunberg zajedno sa 30 drugih aktivista danas je protestovala u Davosu, pozivajući na "klimatsku pravdu", na završetku Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u ovom poznatom švajcarskom zimovalištu.

Demonstranti su ispred kongresnog centra Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, boreći se sa temperaturama ispod nule, uzvikivali da žele "klimatsku pravdu bez odlaganja" i "napuštanje fosilnih goriva odmah", prenosi Rojters.

Tunberg, koju je policija u Nemačkoj uhapsila ranije ove nedelje tokom demonstracija protiv proširenja rudnika uglja, učestvovala je u četvratk na panelu u Davosu zajedno sa direktorom Međunarodne agencije za energetiku Fatihom Birolom.

Dok je Birol, čija agencija daje političke preporuke o energetima, insistirao da prelazak na nultu neto emisiju mora da zadovolji interese svih strana,Tunberg je ostala pri svom stavu da se odmah prekine iskopavanje nafte, gasa ili uglja.

Klimatska vanredna situacija jedna je od glavnih tema ovogodišnjeg sastanka u švajcarskom gradu Davosu, koji je okupio oko 1.500 poslovnih lidera.

Tunberg je ranije kritikovala klimatsku neaktivnost svetskih političkih i poslovnih lidera na WEF-u, rekavši u januaru 2019. da "naša kuća gori", navodi Rojters.