26. jun 2024 13:41

Advokat: Asanž ima moćan glas koji se ne može i ne sme ućutkati

Izvor: TANJUG

podeli vest

Advokat: Asanž ima moćan glas koji se ne može i ne sme ućutkati

Foto: AP Photo/Rick Rycroft

KANBERA - Advokat Džulijana Asanža Beri Džej Polak izjavio je danas da će osnivač Vikiliksa nastaviti da brani slobodu govora i nakon puštanja na slobodu.

"Rad Vikiliksa će se nastaviti i ne sumnjam da će Asanž nastaviti da se zalaže za slobodu govora i transparentnost vlasti. On ima moćan glas i ne može i ne sme da se ućutka", naveo je Polak.

Advokat je napomenuo da je krivično gonjenje osnivača Vikiliksa stvorilo "zastrašujući presedan", prenosi australijski TV kanal ABC.

"Danas je sud presudio da Asanžove objave nisu štetne. Znamo da su to značajne vesti, znamo da su ih citirale sve veći mediji na planeti, a znamo da su otkrile važne informacije. To se zove novinarstvo", naglasio je Polak.

Još jedan Asanžov advokat, Dženifer Robinson, rekla je da se nada da će ishod dati nadu drugim novinarima u sličnim okolnostima.

"Nadam se da će činjenica da smo danas uspeli da oslobodimo Džulijana Asanža, uprkos svim izgledima i pred jednom od najmoćnijih vlada na svetu, dati nadu svim novinarima i izdavačima koji su u zatvoru širom sveta", navela je ona.

Rešenje Asanžovog slučaja takođe prati godine diplomatije australijske vlade, pri čemu je slučaj postao problem koji je izazivao trvenje u odnosima SAD i Australije.

Asanž je proveo pet godina u britanskom zatvoru Belmarš boreći se protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, navodi ABC.

Osnivač Vikiliksa pristao je da sklopi dogovor sa američkim Ministarstvom pravde.

Prema uslovima sporazuma, američki tužioci su tražili kaznu od 62 meseca zatvora, što je jednaka kazni koju je osnivač Vikiliksa već odslužio u zatvoru sa najvišim stepenom bezbednosti u Londonu.

Nakon što je sporazum sklopljen, Asanž, koji je bio u zatvoru Belmarš, pušten je uz kauciju i napustio je Veliku Britaniju.

U aprilu 2019, Ministarstvo pravde SAD objavilo je da je optužilo Asanža za zaveru sa bivšom doušnikom Vikiliksa Čelsi Mening i hakovanje vladine kompjuterske mreže radi distribucije poverljivih vojnih dokumenata.

Kasnije su američke pravosudne vlasti objavile odluku o podizanju dodatnih optužbi protiv Asanža po još 17 tačaka.

U Sjedinjenim Američkim Državama mu je pretila kazna od 175 godina zatvora.