26. jun 2024 16:46

Varhelji čestitao Crnoj Gori dobijanje IBAR-a; Spajić: Svaki naredni dan biće kompleksiniji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Varhelji čestitao Crnoj Gori dobijanje IBAR-a; Spajić: Svaki naredni dan biće kompleksiniji

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BRISEL, PODGORICA - Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji čestitao je Crnoj Gori jer je ispunila privremena merila za poglavlja o vladavini prava i dobila pozitivan IBAR.

"Proces proširenja uspeva. Sada možemo početi sa merilima za zatvaranje. Naša posvećenost crnogorskom strateškom cilju članstva u EU je neupitna", rekao je Varhelji, napisao je Varhelji na društvenoj mreži Iks.

Uz ocenu da je ispunila prelazna merila u poglavljima 23. i 24, Vladi Crne Gore su danas u Briselu predstavljena završna merila za zatvaranje poglavlja koja bi vodila kraju pregovaračkog procesa za ulazak u EU.

Dobijanjem Izveštaja o ispunjenosti privremenih merila (IBAR) u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava ulazi se u fazu ispunjavanja konkretnih obaveza u cilju zatvaranja poglavlja.

To znači da država treba da unapredi postojeće stanje, uvede nedostajuće evropske standarde, poboljšava servis i usluge građanima.

Ministarka spoljnih poslova Belgije Hađa Labib rekla je da je počastvovana što je prisustvovala tako važnom događaju kojim Crna Gora pravi veliki korak napred u pregovorima sa EU.

Labib je nakon Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije, rekla da je Crna Gora poslednjih meseci pokaza istinsku volju i rezultate. Usvojila je niz važnih zakona i pokrenula korake ka stvaranju depolitizovanih i snažnih institucija.

"Progres omogućava Crnoj Gori da krene u privremeno zatvaranje nekih poglavlja", rekla je Labib.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić čestitao je svim građanima, evropskim partnerima, ali i zemljama u regionu koje su pomogle, posebno Hrvatskoj i Sloveniji.

"Tu nadu i evrooptimizam koji smo ponovo probudili nadam se da niko neće ugasiti", kazao je Spajić

On je rekao da je danas važan dan, ali i da će svaki idući biti mnogo kompleksniji jer moramo ispuniti važne zadatke.

Kazao je i da je sve što je urađeno daje optimizam Crnoj Gori da može postati članica EU do 2028.

Odgovarajući na pitanja TVCG, premijer je rekao da Crna Gora ima planove za ubrzanje procesa, te da sa velikim optimizmom gleda dalje prema EU, preneo je portal RTCG.

"Ovo je kao Berlinski kongres, što se tiče vladavine prava u Crnoj Gori. Drago mi je što su naši napori konačno prepoznati. Očekujem novi optimizam i novu energiju cele Vlade, a očekujem da nas parlament sa novom energijom i snagom gura ka istim cilju", naveo je Spajić u izjavi posle Međuvladine konferencije Crne Gore i EU.