27. jun 2024 14:40

Borelj: Potpisaćemo sporazum o bezbednosnim obavezama Ukrajine prema EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Borelj: Potpisaćemo sporazum o bezbednosnim obavezama Ukrajine prema EU

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas da će tokom samita lidera EU sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim biti potpisan sporazum o bezbednosnim obavezama sa Evropskom unijom.

"Za mene je ovaj savet posebno važan jer ćemo sa predsednikom Zelenskim potpisati bezbednosne obaveze prema Evropskoj uniji", rekao je Borelj.

Kada je reč o odbrani, Borelj je rekao da su Evropljani nedovoljno ulagali u odbranu i da moraju da povrate izgubljeno vreme.

"Moramo da razmislimo o tome kako da finansiramo velike napore da povećamo naše odbrambene sposobnosti. Neće biti lako jer ni države članice ni Evropska unija nemaju dovoljno resursa da naprave veliki korak", poručio je Borelj.

Govoreći o situaciji na Bliskom istoku, Borelj je istakao da postoji "snažna zabrinutost" i naglasio da nije primenjen plan američkog predsednika Džozefa Bajdena za okončanje rata.

"Ni jedna ni druga strana nisu bile voljne da sprovedu ovaj plan", naglasio je Borelj i dodao da se "gladovanje nastavlja, bombardovanje se nastavlja, humanitarna podrška ne ulazi u Gazu".

Ukazao je i na nasilje na Zapadnoj obali i poručio da će Evropljani morati da razgovaraju o tome kako da se onii zaustavi.

U Briselu danas počinje dvodnevni samit lidera EU, kojem prisustvuje i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, a na kojem će se razgovarati i o Ukrajini i situaciji na Bliskom istoku, kao i o pitanjima bezbednosti i odbane.

Lideri EU razgovaraće i o pitanjima konkuretnosti, migracijama, hibridnim pretnjama, ali i o drugim pitanjima iz oblasti spoljne politike, kao što su situacija u Gruziji, pitanje podrške Moldaviji i izgradnja strateškog pristupa prema Crnom moru.

Oni bi trebalo da danas donesu odluku o raspodeli vodećih funkcija u evropskim institucijama.