27. jun 2024 14:48

Šolc: O novom mandatu Fon der Lajen razgovaraćemo sa svih 27 lidera EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šolc: O novom mandatu Fon der Lajen razgovaraćemo sa svih 27 lidera EU

Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

BRISEL - Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da će se sa svih 27 lidera EU razgovarati o odluci da se podrži Ursula fon der Lajen za drugi mandat na čelu Evropske komisije.

Šolc je novinarima u Briselu rekao da je ostvareno "političko razumevanje" između tri političke grupacije u Evropskom parlamentu o raspodeli vodećih funkcija, prenosi Gardijan.

"To je samo jedna pozicija. O tome ćemo razgovarati pažljivo i pošteno. Svih 27 su podjednako važni. To mi je takođe važno. Ali mi smo olakšali donošenje odluke", rekao je Šolc nakon što je italijanska premijerka Đorđa Meloni izrazila nezadovoljstvo zbog dogovora tri političke grupacije u EP.

U Briselu danas počinje dvodnevni samit lidera EU, na kojem se očekuje da će šefovi država ili vlada zemalja članica doneti odluku o raspodeli vodećih funkcija u evropskim institucijama nakon izbora za Evropski parlament.

Lideri EU bi tokom samita Evropskog saveta trebalo da odluče ko će biti novi predsednik Evropske komisije, ko će doći na čelo Evropskog saveta, ali i ko će naslediti Španca Žozepa Borelja na mestu visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

Do sastanka dolazi nakon što su pregovarači iz tri grupacije u Evropskom parlametu - Evropske narodne partije, socijaldemokrata i liberala dogovorili da nominuju aktuelnu predsednicu Komisije Ursulu fon der Lajen za drugi mandat, da bivši portugalski premijer Antonio Košta bude predsednik Evropskog saveta, dok bi premijerki Estonije Kaji Kalas trebalo da pripadne mesto šefa evropske diplomatije.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni, čija je politička grupacija Evropski konzervativci i reformisti treća po veličini u EP, osudila je dogovor političkih grupacija o raspodeli najviših funkcija u EU i rekla da je "nadrealno" da se mišljenje evropskih birača ne uzima u obzir.