28. jun 2024 11:43

Tamara Vučić na predstavljanju Srpske kuće u u Parizu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tamara Vučić na predstavljanju Srpske kuće u u Parizu

Foto: TANJUG/VLADIMIR VELIČKOVIĆ

PARIZ - Supruga predsednika Republike Tamara Vučić prisustvovala je prijemu u Parizu, u rezidenciji ambasadora Srbije u Republici Francuskoj, koji je upriličen povodom najave otvaranja Srpske kuće u Parizu tokom Letnjih olimpijskih igara, u periodu od 26. jula do 11. avgusta.

Tamara Vučić se sinoć obratila prisutnima i biranim rečima je govorila o našoj zemlji, odnosima Srbije i Francuske, te naglasila da joj je drago što će prva Srpska kuća biti otvorena upravo u Parizu.

Ako bi trebalo i sama da opišem svoju zemlju u tri reči, bile bi to - lepota, gostoprimstvo i ljudi, rekla je ona na početku.

"Kao što reka teče i ne menja ime, iako se u istu vodu dvaput ući ne može, tako postoje odnosi koje, bez obzira na različite okolnosti i izazove, ne menjaju pridev koje ih karakteriše - prijateljski. Ovo jeste opis odnosa naše dve zemlje - Srbije i Francuske… istorijski, kulturološki, savremeni, i uvek prijateljski", rekla je Tamara Vučić.

Zvanice u rezidenciji sinoć su imale priliku da kroz jedinstveni multimedijalni koncept dožive Srbiju na jedan drugačiji način.

Kako su osnovni motivi umetničkog performansa bili koreni, Vučićeva je rekla da je poznavanje sopstvene prošlosti od ključnog značaja za budućnost.

"Jedna rečenica kojom se vodim u vaspitanju svog sina, ali i u radu sa decom širom Srbije jeste ona da postoje dva poklona koja treba da damo našoj deci - jedan su koreni, a drugi krila. Ne možemo znati šta želimo da budemo i gde želimo da nas naša krila odvedu, ukoliko ne znamo ko smo i odakle potičemo", rekla je ona.

Supruga predsednika Republike pozvala je sve goste da posete Srpsku kuću u Parizu ali i našu zemlju, pa je podsetila da će Srbija biti domaćin specijalizovane svetkse izložbe Ekspo 2027.

"Dobrodošli, dakle, u srpsku kuću, koju smo bar na kratko doneli u vašu kuću, sa željom da se predstavimo jezikom autentične istine - jezikom kulturne i istorijske baštine u vremenu koje oplemenjuje i pročišćava olimpijski plamen. Dobrodošli i u Srbiju i pre i u toku trajanja svetske izložbe Expo 2027. godine, čiji smo ponosni domaćin", rekla je Vučićeva.

Posetom Srpskoj kući tokom trajanja Letnjih olimpijskih igara, posetioci će imati priliku da dožive srpsku kulturu, upoznaju našu kulturnu baštinu, da saznaju više o olimpijskim uspesima naše reprezantacije tokom istorije ovog takmičenja.

Srpska kuća u Parizu, u La Villette Parc des Nations parku, biće otovorena svakog dana, u periodu od 10 do 22 časa, tokom trajanja Olimpijskih igara. Ulaz u kuću će biti besplatan.

Nosioci projekta "Srpska kuća" su Vlada Srbije, Privredna komora Srbije, kao i Olimpijski komitet Srbije, Turistička organizacija Srbije i Ambasada Srbije u Parizu.

Sinoćnom prijemu u Parizu, uz suprugu predsednika Republike Tamaru Vučić, prisustvovala je i ambasadorke Republike Srbije u Francuskoj Ana Hrustanović, predstavnici diplomatskog kora kao i mnogobrojne eminentne ličnosti iz francuskog javnog života, kao što su Jerom Sans, suosnivač Palais de Tokyo, muzička umetnica Barbara Pravi, potpredsednik kompanije Airbus Džon Harison, izvršni direktor kompanije Dassault Aviation Erik Trapije i glavni kustos Muzeja Luvr i Dvorca Versaj, Nikolas Milovanović.