29. jun 2024 21:28

Lideri AfD na stranačkoj konvenciji u Esenu saopštili da im raste broj članova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lideri AfD na stranačkoj konvenciji u Esenu saopštili da im raste broj članova

Foto: AP Photo/Michael Probst

ESEN  - Lideri krajnje desničarske Alternative za Nemačku (AfD) danas su saopštili da im raste broja članova i obećali da će raditi na daljem napretku stranke nakon uspeha na izborima za Evropski parlament, jer im je cilj da pobede na izborima u tri savezne države na istoku zemlje ove godine.

AfD je prošle godine skočio na drugo mesto u anketama podrške javnog mnjenja širom zemlje zbog sukoba u koaliciji nemačkog kancelara Olafa Šolca, zabrinutosti zbog sporog rasta najveće evropske ekonomije i uticaja rata u Ukrajini na Nemačku, preneo je Rojters.

Iako je niz skandala i protesta protiv ekstremizma umanjio podršku AfD poslednjih meseci, ova nacionalistička i evroskeptična stranka je ipak zauzela drugo mesto sa 15,9 odsto glasova na izborima za Evropski parlament ovog meseca, ispred tri stranke u Šolcovoj koaliciji.

Članstvo AfD je poraslo za 60 odsto na 46.881 člana od januara 2023. godine, rekao je kopredsedavajući stranke Tino Krupala pred skoro 600 delegata na stranačkoj konvenciji u gradu Esenu na zapadu zemlje.

Stranci se pridružilo oko 22.000 ljudi dok je 4.000 njih napustilo.

"Uprkos svom uznemiravanju koje morate da pretrpite kao član AfD, ovo je apsolutno senzacionalna brojka", rekao je Krupala na konvenciji.

Broj članova AfD i dalje je samo delić u odnosu na stotine hiljada članova kojima se hvale Šolcove Socijaldemokrate i opozicioni konzervativci, navela je agencija.