1. jul 2024 12:12

Poljska: Ukida se podrška domaćinstvima koja pružaju pomoć ukrajinskim izbeglicama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poljska: Ukida se podrška domaćinstvima koja pružaju pomoć ukrajinskim izbeglicama

Foto: Shutterstock.com/bieszczady_wildlife, ilustracija

VARŠAVA - Poljske vlasti saopštile su da od danas stupaju na snagu izmene i dopune zakona o pomoći građanima Ukrajine, a u okviru novih propisa poljska domaćinstva koja pružaju sklonište izbeglicama više neće dobijati finansijsku podršku od poljske vlade.

Do sada su Poljaci koji su ugostili Ukrajince dobijali 40 zlota dnevno za svaku osobu koja je boravila u njihovom smeštaju, prenosi Poljski radio.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova i državne administracije Maciej Duščik rekao je da se sistem ukida zbog široko rasprostranjenih zloupotreba.

Međutim, Ukrajinci i dalje mogu da se oslone na podršku poljske države u centrima za kolektivni smeštaj ako su u teškoj situaciji i ne mogu samostalno da se snalaze.

Zbog ograničenog priliva novih izbeglica iz Ukrajine, doneta je odluka i da se suspenduje naknada od 300 zlota koja je prethodno dodeljivana svakoj osobi koja je stigla u Poljsku.

Izmenama zakona o pomoći Ukrajincima produžava se i privremena zaštita za ukrajinske državljane do 30. septembra 2025. godine, a zainteresovani mogu da promene status privremene zaštite u dozvolu za privremeni boravak u trajanju od 3 godine.