1. jul 2024 13:06

Evropska komisija upozorila firmu Meta da njen poslovni model krši Zakon o digitalnim tržištima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropska komisija upozorila firmu Meta da njen poslovni model krši Zakon o digitalnim tržištima

Foto: Shutterstock.com/Quinta, ilustracija

BRISEL - Evropska komisija (EK) je danas upozorila firmu Meta, vlasnika platformi Fejsbuk i Instagram, da njen poslovni model "plati ili napusti" (pay or consent) krši evropski Zakon o digitalnim tržištima (DMA).

Korisnici firme Meta trenutno mogu da plate za uslugu digitalnih platformi bez praćenja aktivnosti i reklama ili da uslugu koriste besplatno pod uslovom da se slože sa time da firme koriste njihove podatke za oglašavanje, ali EK smatra da ovaj model nije u skladu za zakonom.

Kompanija Meta "ne dozvoljava korisnicima da odaberu uslugu koja koristi manje njihovih ličnih podataka i koja je ekvivalentna sa uslugom zasnovanom na plaćenim oglasima", navodi se u mišljenju Evropske komisije.

Meta sada ima mogućnost da ostvari svoje pravo na odbranu tako što će pregledati dokumente u istražnom dosijeu Komisije i pisanim putem odgovoriti na preliminarne nalaze Komisije.

Evropska komisija će svoju istragu okončati u roku od 12 meseci od otvaranja postupka 25. marta 2024. godine.

Onlajn platforme često prikupljaju lične podatke preko svojih usluga i usluga trećih strana da bi pružile usluge oglašavanja na mreži.

Zbog svoje značajne pozicije na digitalnim tržištima, velike kompanije koje se često nazivaju "čuvarima kapije" (gatekeepers) su bile u mogućnosti da nametnu uslove usluge svojoj velikoj bazi korisnika i time prikupe ogromne količine ličnih podataka.

Zakon o digitalnim tržištima nalaže pomenutim velikim kompanijama da traže saglasnost korisnika za kombinovanje njihovih ličnih podataka između određenih usluga osnovne platforme i drugih usluga, prenosi briselski Euraktiv.

Ako korisnik odbije takvu saglasnost, firme treba da mu obezbdede pristup manje personalizovanoj, ali ekvivalentnoj alternativi.