1. jul 2024 13:07

Izraelska vlada ograničava upotrebu administrativnog pritvora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izraelska vlada ograničava upotrebu administrativnog pritvora

Foto: Shutterstock.com/karenfoleyphotography, ilustracija

TEL AVIV - Izraleska vlada je podržala dva kontroverzna zakona koja je predložio desničarski poslanik Simča Rotman, a kojima se ograničava moć organa za sprovođenje zakona da pritvaraju Izraelce i daje političarima veći uticaj na pravosudni sistem.

Prvi zakon bi zabranio upotrebu administrativnog pritvora ili administrativnih zabrana protiv izraelskih građana, osim ako nisu članovi određenih terorističkih grupa, uz zadržavanje prava da se to primenjuje protiv palestinskih Arapa, prenosi danas Tajms of Izrael.

Administrativni pritvor je kontroverzno sredstvo kojim se Palestinci osumnjičeni za teror i, ređe, Jevreji osumnjičeni za teror, pritvaraju bez optužnice ili suđenja.

Alat se obično koristi kada vlasti imaju obaveštajne podatke koji povezuju osumnjičenog sa zločinom, ali nemaju dovoljno dokaza za podizanje optužbi na sudu, navodi Tajms of Izrael.

Predlog zakona se smatra pokušajem da se spreči praksa u slučaju desničarskih jevrejskih ekstremista optuženih da su planirali napade na Palestince, što je bolna tačka za mnoge poslanike krajnje desnice.

Antipalestinsko nasilje na Zapadnoj obali je poraslo poslednjih godina, što je izazvalo odbijanje desničarskih zakonodavaca koji su osudili ono što su nazvali "sveobuhvatnom i lažnom kampanjom" protiv naseljenika.

"Zakon ima za cilj da ojača zaštitu ljudskih prava u Izraelu uspostavljanjem strože procedure za izdavanje administrativnih naloga za hapšenje građana zemlje", rekao je Rotmanov portparol u saopštenju.

Za Palestince, vojni sud mora produžavati administrativne pritvore svakih šest meseci, a zatvorenici mogu ostati u zatvoru godinama na osnovu tog mehanizma. Neki su pribegli štrajkovima glađu opasnim po život kako bi skrenuli pažnju na svoj pritvor.

Izraelce, naprotiv, u administrativnom pritvoru može zadržati samo sudija okružnog suda.

Novu meru, o kojoj bi trebalo da se raspravlja u Odboru za ustav, pravo i pravdu Kneseta, kojim Rotman predsedava, pozdravio je i ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir.