2. jul 2024 20:19

EU: Stranka EPP protivi se povlačenju automobila sa unutrašnjim sagorevanjem do 2035.

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU: Stranka EPP protivi se povlačenju automobila sa unutrašnjim sagorevanjem do 2035.

Foto: Shutterstock.com/All About Space, ilustracija

BRISEL – Evropska narodna stranka (EPP), najveća poslanička grupa u novom sazivu Evropskog parlamenta, najavila je da će nastojati da ugrozi odluku o povlačenju automobila sa unutrašnjim sagorevanjem iz EU od 2035. godine, navodi se u nacrtu političkih prioriteta ove političke grupacije.

Na prošlomesečnim izborima za Evropski parlament, EPP je osvojila 188 od ukupno 720 poslaničkih mesta u EP, više od bilo koje druge političke grupacije, čime je učvrstila svoj uticaj u EU parlamentu, navodi Rojters.

Na sastanku u Portugaliji održanom ove nedelje, poslanici iz ove grupacije raspravljali su o političkim prioritetima za naredni petogodišnji saziv Evropskog parlamenta.

Nacrt tih prioriteta, u koje je Rojters imao uvid, uključuje i cilj da se "revidiraju pravila za smanjenje CO2 za nove automobile i kombije kako bi se nakon 2035. godine omogućila upotreba alternativnih goriva sa nultom emisijom štetnih gasova".

EU je prošle godine usvojila politiku kojom će se od 2035. godine zabraniti prodaja novih automobili koji emituju CO2, čime bi trebalo da se okonča prodaja novih vozila sa motorima na unutrašnje sagorevanje benzina i dizela.

Evropska komisija se obavezala da će posle 2035. godine omogućiti legalne uslove za prodaju novih automobila koji rade samo na "e-goriva", sintetičke energente koji se mogu koristiti u automobilima sa motorima na unutrašnje sagorevanje.

To bi moglo da omogući proizvođačima automobila da razviju i nastave da prodaju novi tip automobila sa motorima na unutrašnje sagorevanje koji rade samo na sertifikovana CO2-neutralna goriva i opremljeni su tehnologijom koja ne dozvoljava korišćenje benzina ili dizela.

EPP nije precizirala na koje načine želi da se menja EU politika o automobilima sa motorima na unutrašnje sagorevanje.