2. jul 2024 22:37

Lajčak o dijalogu Beograda i Prištine: Razgovarali smo o raznim temama i dogovorili se o brojnim daljim koracima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lajčak o dijalogu Beograda i Prištine: Razgovarali smo o raznim temama i dogovorili se o brojnim daljim koracima

Foto: TANJUG/MSP

BRISEL - Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je večeras da je na trojnom sastanku delegacije Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem sa delegacijama Evropske unije i Prištine, bilo reči o velikom broju tema, i da su strane postigle dogovore o ''brojnim narednim koracima''.

''Posle više od sedam sati, sastanci sa glavnim pregovaračima su završeni. Sa Besnikom Bisljimijem i Petrom Petkovićem razgovarali smo o raznim temama i dogovorili smo brojne naredne korake'', napisao je Lajčak na na mreži Iks.

Petković je nakon sastanka istakao da Priština nije pokazala da je spremna za normalizaciju odnosa sa Beogradom i dalje razgovore u okviru tehničkog dijaloga.

On je naveo da je tokom trojnog sastanka delegacija Beograda insistirala na formiranju Zajednice srpskih opština, što je ključno pitanje za opstanak Srba i norčalizaciju, ali da je Priština pokazala da nikada neće formirati ZSO i da je politika premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija proterivanje Srba.

"Dijalog je jedino mesto za kompromisna rešenja, za razliku od prošle nedelje kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio spreman za razgovor, a kada je Kurti odbio da razgovara", rekao je Petković novinarima.