4. jul 2024 05:57

Demokratski predstavnici u Kongresu razmatraju da pozovu Bajdena da odustane

Izvor: TANJUG

podeli vest

Demokratski predstavnici u Kongresu razmatraju da pozovu Bajdena da odustane

Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin

VAŠINGTON - Desetine Kongresmena demokrata razmatraju da potpišu pismo kojim bi zahtevali da se predsednik SAD Džozef Bajden povuče iz predsedničke trke, preneo je Blumberg, pozivajući se na izjavu neimenovanog visokog zvaničnika Demokratske stranke.

Demokrate koje se kandiduju za reizbor za mesta u Kongresu u saveznim državama tradicionalno naklonjenim Demokratama već su sastavili nacrt pisma, rekao je zvaničnik, naglašavajući koliko je panika raširena unutar stranke.

Kontrolisanje čak i jednog doma Kongresa dalo bi demokratama mogućnost da pregovaraju sa eventualnom Trampovom administracijom o odlukama koje će doneti u 2025, a koje se tiču smanjenja poreza i gornje granice duga, navodi Blumberg, dodajući da predstavnici Demokrata i dalje imaju dobre šanse za Kongres, ali da među njima postoji zabrinutost da će Bajdenov eventualni loš učinak na predsedničkim izborima smanjiti izlaznost demokratski nastrojenih birača.

Ranije danas iz Bele kuće je saopšteno da Bajden ne razmišlja o povlačenju sa mesta predsedničkog kandidata.

CNN je preneo da su Bajden i potpredsednica SAD Kamala Haris danas obavili i razgovore sa svim članovima osoblja Bajdenove kampanje za predsedničke izbore ove godine, i da su tom prilikom ''detaljno opisali ulog na predstojećim izborima''.

Bajden je, prema rečima neimenovanog izvora, rekao da ''kad vas obore, vi ponovo ustanete''.

''Hajde da pobedimo u ovome'', bile su Bajdenove reči na kraju razgovora.