4. jul 2024 07:31

Lovac na naciste u Francuskoj savetuje Jevrejima da glasaju za krajnju desnicu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lovac na naciste u Francuskoj savetuje Jevrejima da glasaju za krajnju desnicu

Foto: AP Photo/Louise Delmotte

PARIZ - Poznati jevrejski istoričar, poznat i kao lovac na naciste Serž Klarsfeld poručio je biračima, nekoliko dana pre drugog kruga izbora u Francuskoj, da ako se suoče s izborom između krajnje desnog Nacionalnog okupljanja (RN) Marin Le Pen i krajnje levičarskog konkurenta, izaberu krajnju desnicu.

Taj savet, Klarsfelda (88), koji je svoj život posvetio privođenju pravdi odbeglih nacista, suprotan je stavovima drugih jevrejskih vođa i intelektualcima u Francuskoj koji borbu protiv nacionalnog fronta vide kao glavni prioritet u drugom krugu izbora.

Klarsfeld je u intervjuu za AP rekao da je to poručio jer je Marin Le Pen liderka stranke koja podržava Izrael i Jevreje.

"Zato smo dali ovaj savet onima koji će se suočiti sa ovim drugim krugom između krajnje levice i nekadašnje krajnje desnice, koja je za nas sada populistička partija, da glasaju za desnicu", rekao je on.

Klarsfeld je pojasnio da će on lično glasati za centristički savez predsednika Emanuela Makrona, ali da neće svi birači u 577 francuskih okruga imati tu mogućnost u nedeljnom drugom krugu izbora, gde će mnogi moći da biraju samo između Nacionalnog okupljanja ili levičarske "Nepokorene Francuske".

"Bojim se krajnje levice. Krajnja levica ima duboko ukorenjenu mržnju prema Izraelu i ima militante koji su pro-palestinski nastrojeni", rekao je Klarsfeld, opisujući Nepokorenu Francusku kao "nasilnu anti-izraelsku stranku s određenim antisemitskim prizvukom".

Klarsfeld je rekao i da veruje da je Marin Le Pen transformisala stranku nakon što je izbacila svog oca, prihvativši francuski zakon koji zabranjuje poricanje holokausta i jer daje projevrejske izjave.

"Verujemo da je iskrena. Ljudi se menjaju. Upoznali smo Marin Le Pen i naterali smo je da kaže i da izjave koje su potpuno projevrejske, da prihvata zakon koji štiti Jevreje", kazao je Klarsfeld.

Klarsfeld je kao dete 1943. godine uspeo da pobegne Gestapou u Nici, ali je njegov otac zarobljen i deportovan u koncentracioni logor Aušvic-Birkenau iz koga se nikada nije vratio.

Zajedno sa suprugom Beate zalagao se za progon i kažnjavanje nacista i protiv antisemitske ekstremne desnice