4. jul 2024 15:59

Pelegrini i Duda različito gledaju na početak pregovora sa Ukrajinom o pridruživanju NATO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pelegrini i Duda različito gledaju na početak pregovora sa Ukrajinom o pridruživanju NATO

Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski

VARŠAVA  - Predsednik Slovačke Peter Pelegrini i predsednik Poljske Andžej Duda razgovarali su danas o situaciji u Ukrajini i konstatovano je da se njihova mišljenja razlikuju po pitanju kada treba da počnu pregovori sa Ukrajinom o pridruživanju NATO.

"Poljska je strateški partner Slovačke. S obzirom na naše trgovinske razmene i obim zajedničkih investicija, Poljska je jedna od prve tri zemlje po broju najvećih investitora i trgovinskih partnera u Slovačkoj", istakao je Pelegrini, preneo je TASR.

Bilateralne odnose pohvalio je i predsednik Poljske, koji je rekao da je Pelegrini odabrao Poljsku kao destinaciju svog drugog putovanja u inostranstvo.

Duda je istovremeno pozvao Pelegrinija na sastanak predsednika neformalne grupe Araiolos koji će se održati u Krakovu na jesen.

Predsednici su, takođe, razgovarali o samitu NATO koji će biti održan sledeće nedelje u Vašingtonu.

Duda na ovom samitu želi da pokrene pitanje potrošnje saveznika za odbranu i želi da zemlje NATO povećaju svoj udeo u potrošnji za odbranu na tri odsto BDP.

Slovačka, prema Pelegrinijevim rečima, izdvaja više od dva odsto svog BDP za odbranu.

Dvojica predsednika razgovarali su i o prisustvu NATO trupa u Slovačkoj i Poljskoj.

Duda je rekao da će na samitu tražiti povećanje broja savezničkih trupa u Poljskoj, dok je Pelegrini kazao da je Slovačka spremna za povećanje broja vojnika na svojoj teritoriji ako bude bilo potrebno.