4. jul 2024 16:54

Erdogan pozvao na mir u regionu i okončanje sukoba u Pojasu Gaze

Izvor: TANJUG

podeli vest

Erdogan pozvao na mir u regionu i okončanje sukoba u Pojasu Gaze

Foto: AP Photo/Nedim Enginsoy

ASTANA - Turska ima za cilj da obezbedi mir u regionu i šire kroz energičnu diplomatiju zasnovanu na ljudima i ljudskim vrednostima, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

''Uprkos svim preprekama, radimo na izgradnji efikasnog i inkluzivnog međunarodnog sistema kako bismo osigurali mir, bezbednost, stabilnost i prosperitet'', rekao je Erdogan na samitu Šangajske organizacije za saradnju u Astani, prenosi agencija Anadolija.

On je dodao da su ruševine koje pokrivaju Pojas Gaze, ispod kojih ''leže tela preko 16.000 nevine dece'', žrtava skoro devetomesečne izraelske ofanzive, a takođe i olupina međunarodnog sistema koji je izgubio legitimitet jer nije uspeo da zaustavi sukob u Pojasu Gaze.

''Izrael mora biti zaustavljen i primoran da prihvati trajni prekid vatre u Gazi'', rekao je Erdogan i pozvao zemlje da pojačaju pritisak na izraelsku administraciju.

Erdogan je ocenio da se stubovi međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima kolebaju usred višestrukih izazova.

"Izazovi od terorizma, islamofobije, ksenofobije, iregularne migracije, klimatskih promena, kašnjenja u lancima snabdevanja, problema u energetskoj i prehrambenoj bezbednosti, samo pogoršavaju geopolitičke potrese koji su u toku... Naš cilj je uspostavljanje pojasa mira u našem regionu i šire, zasnovanog na diplomatiji i humanitarnim vrednostima", rekao je on.

On je podvukao da iskustvo Turske u borbi protiv terorizma pokazuje da je međunarodna saradnja ključna za suzbijanje ove pretnje.

Na marginama samita, Erdogan je u sredu održao sastanak sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i pakistanskim premijerom Šahbazom Šarifom, kao i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Danas je sa katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem razgovarao o bilateralnim odnosima, izraelskim napadima na Palestinu, izraelskoj pretnji Libanu i drugim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Kasnije je održao bilateralni sastanak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, a zatim i sa liderom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Ranije danas ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je od početka rata Izraela i Hamasa u oktobru prošle godine ubijeno više od 38 hiljada Palestinaca, a da je ranjeno više od 87 hiljada.