4. jul 2024 17:34

Uhapšeno sedmoro zbog podmetanja požara u hotelima i sinagogi u Atini ove godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Uhapšeno sedmoro zbog podmetanja požara u hotelima i sinagogi u Atini ove godine

Foto: Shutterstock.com/CC7, ilustracija

ATINA  - Grčka antiteroristička policija uhapsila je sedam osoba zbog podmetanja požara u hotelima i sinagogi u vlasništvu Izraela u centru Atine ove godine, saopštila je danas policija.

Grkinja (25), dva Iranca stara 46 i 36 godina i avganistanski saučesnik, (44), uhapšeni su zbog napada 15. maja improvizovanom zapaljivom bombom na zgradu u kojoj se nalazi hotel i restoran u izraelskom vlasništvu, preneo je Rojters.

Njih četvoro su optuženi za podmetanje požara koji bi potencijalno mogao da dovede u opasnost ljudske živote i za nanošenje štete imovini u stranom vlasništvu u rasno motivisanom napadu.

U drugom incidentu, 18. juna, 44-godišnji Grk i 26-godišnji Avganistanac vozili su se motociklom u blizini sinagoge u Atini i bacili zapaljivi materijal na njen ulaz izazvavši požar, saopštila je policija.

Policijski zvaničnik je rekao da je uhapšen i 30-godišnji Iranac, koji je bio saučesnik.

Njih trojica su optuženi za paljevinu, posedovanje oružja i pljačku

između ostalih prekršaja, dodao je on.

Petoro uhapšenih je privedeno, a dvojica su puštena na slobodu dok čekaju suđenje.

U martu 2023. grčka policija uhapsila je dvojicu muškaraca za koje se sumnja da su članovi grupe koja je planirala podmetanje požara ili bombaški napad na izraelski restoran i istu sinagogu u Atini.

Izraelska obaveštajna služba Mosad pozdravila je sprečavanje napada, optužujući Iran da je organizovao operaciju.