4. jul 2024 18:05

Dmitro Kuleba: Potrebna nam je dozvola partnera za udare na teritoriji Rusije i više municije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dmitro Kuleba: Potrebna nam je dozvola partnera za udare na teritoriji Rusije i više municije

Foto: Shutterstock.com/lev radin, arhiva

KIJEV  - Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da je za promenu situacije u ratu sa Rusijom, neophodno da ukrajinski partneri donesu dve ključne odluke: dozvole udare na rusku teritoriju, pre svega aerodrome i bombardere u vazduhu, kao i da obezbede više artiljerije i municije.

"U cilju promene trendova na frontu u vezi sa ofanzivom ruskih trupa na ukrajinskoj strani se već donose određene odluke. Ali postoje dve glavne odluke koje ukrajinski partneri moraju doneti. Pre svega, pomenuću dozvolu za korišćenje zapadnog naoružanja van granica Ukrajine protiv ruskih vojnih objekata", rekao je Kuleba za litvansku agenciju Elta, prenosi LRT.

Prema njegovim rečima, najbolnija tačka kopnenih snaga Ukrajine je "beskrajan broj vođenih bombi koje se bacaju na naše kopnene snage".

"Oni masovno uništavaju i ubijaju, a ponekad jednostavno sravne pozicije sa zemljom... Stoga, čim uspemo da otklonimo pretnju vazdušnog bombardovanja, naše kopnene pozicije će biti ojačane, a Rusiji će biti veoma teško da napreduje", rekao je Kuleba

On je dodao da je druga odluka, najvažnija za promenu situacije na frontu, povećanje snabdevanja municijom.

"U kombinaciji, ova dva nova faktora će dati opipljiv efekat. Ako zaštitimo naše oružane snage od ruskih vođenih bombi, ako budemo imali dovoljno artiljerije i municije da uništimo ruske kolone i jedinice u pokretu, to će biti ogromna investicija u promenu na bojnom polju", naglasio je Kuleba.

On je istakao da su u pripremi i rešenja koja će omogućiti uništavanje bombardera na ruskoj teritoriji, za šta su, kako je naveo, potrebne rakete dugog dometa ili dovoljan broj PVO sistema i presretača.

Ukrajinski ministar je izrazio uverenje da će pre ili kasnije pomenute odluke biti donete i pozvao partnere da to urade "što je pre moguće".

Kuleba je naveo da je Ukrajina spremna da se suoči sa izazovima koje mogu izazvati rastuće radikalne desničarske političke snage u velikim evropskim državama.

"Za narode Evrope bi trebalo da bude pitanje kuda će ti politički izbori voditi Evropu. Razumem, uvek postoje dobri razlozi za razočaranje zbog nečega. U svakoj zemlji. Ali Evropljani koji daju svoje glasove protiv centrističkih partija treba uvek da pamte da je Evropa najbezbedniji i najprosperitetniji deo sveta. I važno je da se ova realnost ne uništi", istakao je on.

Kuleba je ocenio da glavni izazov nije samo ruska agresija na Ukrajinu, već i ruska agresija na Evropu u širem smislu.

Cilj Rusije se nije menjao od 2014. godine, dodao je on, napominjući da ruski predsednik Vladimir Putin očekuje da će Ukrajina propasti od iscrpljenosti i da će se partneri u Evropi i Americi umoriti od podrške Kijevu.

"U suštini, on uvek čeka da se Ukrajina iznutra uruši i da partneri napuste Ukrajinu zbog izbora ili unutrašnjeg političkog pritiska. To su njegove dve nade. Međutim, mislim da je činjenica da je Ukrajina toliko dugo izdržala i pokazala da može da pobedi i oslobodi svoje teritorije uništila Putinove nade i kalkulacije za Ukrajinu", istakao je ukrajinski ministar.

On je zaključio da u Evropi postoje političke snage, uključujući i one na ekstremnoj desnici, koje žele da Evropa promeni svoje pozicije i politiku, i da će ruski lider pokušati da ih iskoristi kao polugu.