5. jul 2024 10:47

Evroparlamentarci iz poljske Pravo i pravda odbili Orbana, ostaju uz Meloni u EP

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evroparlamentarci iz poljske Pravo i pravda odbili Orbana, ostaju uz Meloni u EP

Foto: Shutterstock.com/Remigiusz Gora, ilustracija

BRISEL - Poljski poslanici u Evropskom parlamentu (EP) iz stranke Pravo i pravda odbili su ponudu mađarskog premijera Viktora Orbana da se pridruže njegovom desničarskom savezu Patriote Evrope, koji teži da postane nova grupacija u EP.

Umesto toga poljski evroparlamentarci su odlučili da prihvate ponudu italijanske premijerke Đorđe Meloni da ostanu u desničarskoj političkoj grupaciji Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) u EP, prenosi Evroaktiv.

Evropski konzervativci i reformisti su, nakon izbora za EP, koji su održani od 6. do 9. juna, postali treća po veličini grupacija u EP, a desničarska Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog i stranka Braća italije Đorđe Meloni postale su dve najveće stranke na nacionalnom nivou.

Ukoliko bi 20 poslanika iz stranke Pravo i pravda napustilo ECR, ova grupacija bi izgubila svoju poziciju treće najveće grupacije u EP, a na treće mesto bi došli liberali okupljeni u grupaciji Obnovimo Evropu.

Glasine da Orban pokušava da privuče Pravo i pravdu u Patriote Evrope prošle nedelje je potvrdio bivši poljski premijer Mateuš Moravjecki, koji je rekao da Orban iskušava poljsku stranku, dok ona istovremeno pregovara sa ECR.

Na kraju je druga po veličini poljska stranka u EP odlučila da ostane uz Meloni.

Evroaktiv je prošle nedelje preneo da je Pravo i pravda postigla dogovor sa Meloni o raspodeli ključnih pozicija unutar njihove političke porodice u EU.

Orban je 30. juna objavio, zajedno sa bivšim češkim premijerom Andrejem Babišom iz Akcije nezadovoljnih građana (ANO), koja je napustila Obnovimo Evropu, i Herbertom Kiklom iz austrijske krajnje desničarske Slobodarske partije (FPO), koja ima najviše šansi da dođe na vlast nakon opštih izbora na jesen, da će u Evropskom parlamentu formirati savez Patriote Evrope, koji teži da postane nova grupacija u EP.

Međutim, za formiranje grupacije u EP potrebno je 23 poslanika i da u grupaciji bude zastupljena najmanje četvrtina država članica.