5. jul 2024 12:15

Fon der Lajen o poseti Orbana Rusiji: Umirivanje neće zaustaviti Putina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fon der Lajen o poseti Orbana Rusiji: Umirivanje neće zaustaviti Putina

Foto: AP Photo, File/Virginia Mayo

BRISEL - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas, povodom posete mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi, da umirivanje neće zaustaviti ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Mađarski premijer Viktor Orban u poseti Moskvi: Umirivanje neće zaustaviti Putina. Samo jedinstvo i odlučnost će utrti put ka sveobuhvatnom, pravednom i trajnom miru u Ukrajini", navela je fon der Lajen na društvenoj mreži Iks.

Orban je danas doputovao u Moskvu u okviru "mirovne misije", izjavio je njegov potparol Bertalan Havasi za MTI i dodao da se očekuje da će se Orban sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj rekao je danas da Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU da poseti Moskvu i da bi se njegov boravak u ruskoj prestonici odvijao isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije.

Orban je ranije danas u intervjuu za Radio Košut izjavio da Mađarska, kao zemlja koja trenutno predsedava Savetom EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da želi da napravi korake ka miru u Ukrajini.

Mađarski premijer je ranije ove nedelje boravio u iznenadnoj poseti Kijevu, gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.