6. jul 2024 20:04

Bivši predsednik Bolsonaro na skupu desnice u Brazilu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bivši predsednik Bolsonaro na skupu desnice u Brazilu

Foto: AP Photo/Heuler Andrey

RIO DE ŽANEIRO  – Bivši ekstremno desničarski predsednik Brazila Žair Bolsonaro okupio je danas svoje konzervativne pristalice na mitingu čiji je cilj podrška opozicionim kandidatima na lokalnim izborima u oktobru.

“Mi želimo povratak Bolsonara”, skandiralo je više hiljada okupljenih koji žele njegov povratak iako mu je zabranjeno da se kandiduje do 2030. godine, prenosi Rojters.

Ovo je prvi skup opozicije uoči lokalnih izbora a organizovan je u okviru Konferencije konzervativne političke akcije (CPAC) u letovalištu Balneario Kamboriu na jugu Brazila.

Miting CPAC ima regionalnu dimenziju zbog očekivanog prisustva argentinskog predsednika Havijera Mileja i bivšeg čileanskog desničarskog predsedničkog kandidata Hose Antonija Kasta.

“Veoma je važno da ponovo okupimo konzervativce sa liberalnim pogledima na ekonomiju kako bi razgovarali o budućnosti desnice u Brazilu”, rekao je bivši brazilski ministar ekologije Rikardo Sales na skupu i dodao da desnica jača u SAD, Evropi i Latinskoj Americi.

Na skupu je kratko govorio i Bolsonaro koji će sutra zatvoriti konferenciju CPAC zajedno sa Milejem.

Bolsonaro je izgubio izbore od levičara Luisa Injasija Lule da Silve i zabranjeno mu je da se kandiduje za javnu funkciju do 2030. zbog napada na brazilsku demokratiju i elektronski sistem glasanja, navodi Rojters.

Uprkos svemu tome, on i dalje uživa podršku velikog broja pristalica koji dele njegove desničarske ideje.