7. jul 2024 19:38

Makron sa Atalom i drugim zvaničnicima u Jelisejskoj palati prati rezultate izbora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Makron sa Atalom i drugim zvaničnicima u Jelisejskoj palati prati rezultate izbora

Foto: Shutterstock.com/Maximillian cabinet, ilustracija

PARIZ  - Francuski premijer Gabrijel Atal i drugi zvaničnici iz predsedničkog tabora pridružili su se predsedniku Francuske Emanuelu Makornu u Jelisejskoj palati gde će pratiti rezultate drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, javlja BFM TV.

Agencija za ispitivanje javnog mnjenja Elabe procenila je da će izlaznost do 20 časova biti 67,10 odsto građana, što bi bilo blago povećanje u odnosu na 66,70 procenata zabeleženih prošle nedelje.

Ovo bi bio rekordan odziv od vanrednih parlamentarnih izbora održanih 1997. godine.

Kako je preneo franstvanfo, birači sa određenih prekomorskih teritorija prvi su izašli na birališta za vanredne parlamentarne izbore, u subotu 6. jula, u Sen Pjer i Mikelonu, Sen Bartelemiju, Sen Martinu, Gvadalupu, Martiniku, Gvajani i Francuskoj Polineziji.

U Reunionu, Majotu i Novoj Kaledoniji glasanje se održava danas, kao u Francuskoj.

U Novoj Kaledoniji u izbornoj jedinici 1. pobedio je lojalista i desničar Nikolas Mecdorf sa 52,41 odsto glasova, dok je u izbornoj jedinici 2. pobedio nezavisni kandidat Emanuel Tžibaua sa 57,44 odsto glasova.

Emanuel Tžibaua (47) je sin vođe nezavisnosti Kanaka Žan-Mari Tžibaua, koji je ubijen 1989. godine, a njegov brat Žoel je optužen i stavljen u istražni zatvor u junu zbog navodne uloge u neredima koji potresaju arhipelag od sredine maja.

U Gvadalupu većinu glasova dobili su kandidati levice, na Martiniku većinu glasova dobili su regionalisti, kao i u Gvajani.

U Majotu pobedu je odnela desnica, u Francuskoj Polineziji većinu su dobili desničarski zagovornici autonomije, dok u Sen Pjeru i Mikelonu i Sen Martinu i Sen Bartelemiju rezultat još nije poznat.

Birači u Volisu i Futuni nisu morali danas da izlaze na birališta jer su izbori odlučeni u prvom krugu kada je pobedila levica.

Nedelju dana nakon prvog kruga, oko 49 miliona birača upisanih u biračke spiskove može da glasa u drugom krugu parlamentarnih izbora, a procene i rezultati biće saopšteni od 20 časova.

Danas se glasa za 501 od 577 mesta u Nacionalnoj skupštini, donjem i najvažnijem domu francuskog parlamenta, a preostalih 76 mesta već je osvojeno u prvom krugu glasanja.

Krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) i njegovi saveznici vode nakon prvog kruga izbora sa osvojenih oko 34 odsto glasova, levičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 29 odsto glasova, a centristička koalicija Zajedno, kojoj pripada i stranka "Preporod", francuskog predsednika Emanuela Makrona, zauzela je treće mesto.