8. jul 2024 18:38

Hamas: Netanijahu postavlja prepreke pregovorima o prekidu vatre

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hamas: Netanijahu postavlja prepreke pregovorima o prekidu vatre

Foto: Shutterstock.com/Below the Sky, ilustracija

GAZA  - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu postavlja prepreke pregovorima o prekidu vatre usred tekućih razgovora, koji imaju za cilj postizanje sporazuma o okončanju rata u Gazi, poručila je danas palestinska grupa Hamas.

U današnjem saopštenju, Hamas je pozvao posrednike da spreče Netanijahuove ''manevre i zločine'', prenosi Rojters.

Netanijahu je ranije danas objavio četiri bespregovorna uslova kada je u pitanju primirje u enklavi, od kojih jedan podrazumeva da svaki potencijalni dogovor mora da "omogući Izraelu da se vrati borbama sve dok ne postigne sve ciljeve rata".

Takođe, sporazumom je neophodno da se spreči šverc oružja iz Egipta u Gazu, kao i"povratak hiljada naoružanih terorista na sever Pojasa Gaze".

Navodi se i da plan po kojem Izrael može da vrati taoce kući, ukoliko ne ugrozi druge ciljeve rata, kao i da Izrael može nastaviti borbe do postizanja konačnog ratnog cilja.

Objavljivanje ovih uslova usledilo je dok se izraelski pregovarački tim priprema na put u Kairo i Dohu da bi razgovarao o oslobađanju talaca kasnije ove nedelje, prenosi danas Tajms of Izrael.

Obnovljeni pregovori o oslobađanju talaca u Egiptu i Kataru dolaze nakon što je Hamas u subotu saopštio da je spreman da razgovara o toj temi kao i o okončanju rata u Gazi, ne tražeći prethodno od Izraela da se obaveže na "potpuni i trajni prekid vatre".