8. jul 2024 19:51

Svetski lideri osudili ruski napad na dečiju bolnicu u Kijevu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Svetski lideri osudili ruski napad na dečiju bolnicu u Kijevu

Foto: Shutterstock.com/evan_huang, ilustracija

KIJEV  - Brojni svetski lideri osudili su današnji masovni napad Rusije na Ukrajinu, a posebno napad na dečiju bolnicu "Okmatdit" u Kijevu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je istakao da je Rusija i dalje "nemilosrdno gađa ukrajinske civile".

"Ukrajini je hitno potrebna protivvazdušna odbrana. Svi oni koji su krivi za ruske ratne zločine biće izvedeni pred lice pravde", poručio je Borelj na Iksu.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani rekao je da je šokiran snimkom ruskog granatiranja dečije bolnice u Kijevu.

"Ratni zločini koje mora osuditi cela međunarodna zajednica. Vlada će nastaviti da brani suverenitet Ukrajine i njenog naroda", naveo je italijanski ministar.

Britanski premijer Kir Starmer izrazio je podršku Ukrajini nakon ruskog raketnog napada i ocenio da je napad na nevinu decu "najnemoralniji čin".

"Podržavamo Ukrajinu protiv ruske agresije - naša podrška neće oslabiti", napisao je on na društvenoj mreži Iks.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lemi osudio je ruski raketni napad i uverio u dalju britansku podršku.

"Ruski napad na dečju bolnicu Okmatdit u Kijevu je užasan napad na ukrajinske civile. Moje misli su sa svim žrtvama i njihovim najmilijima. Podrška Velike Britanije Ukrajini je gvozdena", napisao je Lemi na Iksu.

Britanski ministar je takođe naglasio da je neophodno "privesti pravdi one koji su odgovorni za Putinov ilegalni rat".

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske najoštrije je osudilo jutrošnje masovne ruske raketne udare na brojne civilne objekte u Ukrajini, uključujući dečju bolnicu.

"Ova varvarska dela, usmerena protiv dečje bolnice, treba da se dodaju listi ratnih zločina za koje će Rusija morati da odgovara. Ovo je tragičan podsetnik zašto naša podrška Ukrajini mora da se nastavi i poveća. Kako su nas evropski lideri podsetili na Evropskom savetu 27. juna, Rusija ne može i ne treba da pobedi u ovom ratu", zaključuje se u saopštenju francuskog Ministarstva.

Na ruski napad reagovalo je i Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke.

"Više od 40 ruskih raketa, eksplozije u Kijevu, strašni napadi na dečju bolnicu 'Okmatdit', uništeni stanovi i infrastruktura, mnogo mrtvih i ranjenih: tako brutalne akcije Putinove Rusije, dok izjavljuje da je spremna za pregovore i da želi mir", stoji u saopštenju resora.

Predsednica Moldavije Maja Sandu rekla je da je šokirana napadom Rusije na dečiju bolnicu u Kijevu.

"Ova bolnica, koja je spasila hiljade dece, sada je u ruševinama. Kremlj je ovaj rat pretvorio u rat protiv dece. Nehumanost i prezir prema ljudskom životu je ono protiv čega se borimo", napisala je ona na Iksu.

Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je da je ruski napad na bolnicu Okmatdit "podsetnik zašto treba da podržimo Ukrajinu i zašto očigledni ruski ratni zločinci treba da budu izvedeni pred lice pravde".

Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) Teodoros Rusopulos rekao je da ne može da "nađe reči da izrazi svoj užas i tugu zbog današnjeg granatiranja dečije bolnice u Kijevu, koje je rezultiralo smrću i ranjavanjem nevinih ljudi".

"Ovo je neosporan ratni zločin, za koji rusko rukovodstvo i ruska vojska snose punu odgovornost", naglasio je on na platformi Iks.

Predsednik PSSE je takođe pozvao na dodatnu podršku u vidu sistema PVO.

Predsednik Češke Petr Pavel rekao je da najnoviji napad na dečiju bolnicu u Kijevu i granatiranje ukrajinskih gradova pokazuju da se Rusija neće zaustaviti ni pred čim.

On je izrazio očekivanje da će se na ovonedeljnom samitu NATO-a u Vašingtonu, "postići konsenzus da Rusija trenutno predstavlja glavnu pretnju bezbednosti".

Ruski napad osudilo je i češko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Dok korisni idioti sanjaju mir sa Putinom, on šalje projektile u dečiju bolnicu. Trenutno sam na putu za Vašington na samit NATO-a, gde ću promovisati dugoročnu strategiju obuzdavanja Rusije. Ne možete se prepustiti agresiji", naglasio je šef češke diplomatije Jan Lipavski na Iksu.

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije saopštilo je da je ruski raketni napad na bolnicu "Okmatdit" pokazao flagrantno nepoštovanje međunarodnog humanitarnog prava.

"Napad na dečiju bolnicu, pa čak i na takvom mestu, je više nego odvratan! Današnji napadi na Ukrajinu još jednom ilustruju flagrantno nepoštovanje međunarodnog humanitarnog prava od strane Rusije", navodi se u saopštenju.

Letonski predsednik Edgars Rinkevičs nazvao je napad Rusije na dečju bolnicu Okmatdit u Kijevu strašnim i kukavičkim napadom, a takođe je naglasio da treba ukinuti sva ograničenja koja su nametnuta Ukrajini na upotrebu zapadnog oružja za poraz legitimnih vojnih ciljeva Ruske Federacije.

"Užasan i kukavički napad Rusije na dečju bolnicu u Kijevu. Na predstojećem samitu NATO-a u Vašingtonu, moramo da preuzmemo obavezu da pružimo veću vojnu podršku Ukrajini", napisao je Rinkevič na Iksu.

U današnjim ruskim raketnim napadima na ciljeve u Ukrajini poginulo je 36 ljudi, a oko 100 ih je ranjeno, saopšteno je iz ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

U jutrošnjem masovnom raketnom napadu na Kijev poginule su 22 osobe, saopštile su lokalne vlasti.

Ruske snage su jutros izvele veliki raketni napad i na grad Krivi Rog u centralnoj Ukrajini, u kojem je poginulo 10 ljudi, a ranjena je 31 osoba, saopštile su lokalne vlasti.

Pogođeno je više zgrada, uključujući administrativne zgrade i industrijske pogone, navedeno je u saopštenju.