8. jul 2024 20:51

Generalni sekretar UN oštro osudio ruske raketne napade širom Ukrajine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Generalni sekretar UN oštro osudio ruske raketne napade širom Ukrajine

Foto: Shutterstock.com/lev radin, arhiva

NJUJORK  - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš oštro je osudio današnje ruske raketne napade širom Ukrajine u kojima je poginuo veliki broj ljudi i oštećena stambena i civilna infrastruktura.

Gutereš je istakao da su posebno šokantni incidenti u kojima su projektili pogodili Nacionalnu dečiju specijalizovanu bolnicu "Okmatdit" u Kijevu, najveću pedijatrijsku ustanovu u Ukrajini, kao i drugu medicinsku ustanovu u Dnjeprovskom okrugu prestonice.

"Usmeravanje napada na civile i civilne objekte zabranjeno je na osnovu međunarodnog humanitarnog prava, a svaki takav napad je neprihvatljiv i mora se odmah prekinuti", naveo je Gutereš, objavljeno je na sajtu UN.

Gutereš je izrazio najdublje saučešće porodicama svih žrtava i poželeo brz oporavak povređenima.

Od posledica ruskog granatiranja na ciljeve širom Ukrajine, danas je poginulo 38 ljudi, a još 136 je povređeno, preneo je Kijev independent.

Ruske snage su danas ispalile 40 projektila različitih tipova iznad Ukrajine, dok su u napadu na Kijev poginule 25 osobe, a više od 70 ranjeno, saopštile su lokalne vlasti.

Ruske snage su jutros izvele veliki raketni napad i na grad Krivi Rog u centralnoj Ukrajini, u kojem je poginulo 10 ljudi, a ranjena je 31 osoba.

Brojni svetski lideri osudili su današnji masovni napad Rusije na Ukrajinu, a posebno napad na dečiju bolnicu "Okmatdit" u Kijevu.