8. jul 2024 23:54

Stoltenberg: Osuđujem užasni ruske raketne napade na Ukrajinu i ubijanje civila

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stoltenberg: Osuđujem užasni ruske raketne napade na Ukrajinu i ubijanje civila

Foto: Tanjug video

VAŠINGTON - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najoštrije je osudio jutrošnje raketne napade, kako je rekao, ruskih osvajača na mirne gradove Ukrajine, koji su izazvali brojne žrtve među civilnim stanovništvom, uključujući i decu.

"Rusija nastavlja svoj brutalni rat u Ukrajini. Upravo danas smo videli užasne raketne napade na ukrajinske gradove u kojima su ubijeni nevini civili, uključujući decu. Osuđujem ove strašne napade", rekao je Stoltenberg pre sastanka sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom u Vašingtonu, navodi se na sajtu Pentagona.

On je najavio da će tokom NATO samita koji počinje sutra u Vašingtonu biti donete odluke o daljem jačanju pomoći Ukrajini.

"Rusija mora da shvati da neće biti u stanju da nas sačeka. Oni će morati da sednu za pregovarački sto i prihvate rešenje po kome Ukrajina preovladava kao suverena nezavisna država", naglasio je Stoltenberg.

On je naveo da će na Samitu u Vašingtonu biti prisutni i lideri azijsko-pacifičkih partnera, Australije, Novog Zelanda, Japana i Južne Koreje.

"To pokazuje da naša bezbednost nije regionalna, naša bezbednost je globalna. I to je jasno pokazano u ratu u Ukrajini gde Iran, Severna Koreja, Kina podržavaju i omogućavaju ruski ilegalni agresorski rat protiv Ukrajine", istakao je Stoltenberg.

U Vašingtonu će od 9-11. jula biti održan 75. samit NATO-a, čije će jedno od glavnih pitanja biti povećanje vojne pomoći Ukrajini.