9. jul 2024 07:56

Kuba: Sprečen prenos oružja iz SAD na karipska ostrva, uhapšeno oko 30 osoba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kuba: Sprečen prenos oružja iz SAD na karipska ostrva, uhapšeno oko 30 osoba

Foto: Shutterstock.com/Dmitrijs Kaminskis, ilustracija

HAVANA - Kuba je osujetila zaveru da se oružje i municija unesu na karipska ostrva iz Sjedinjenih Američkih Država, a uhapšeno je oko 30 osoba, saopštio je zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kube.

Kuba je detalje te zavere prvi put otkrila u decembru, kada su vlasti saopštile da je Kubanac koji živi u SAD, Ardenis Garsija, stigao na ostrvo vodenim skuterom, naoružan, kako bi regrutovao nove članove za svoju grupu, prenosi Rojters.

Kubanski istražitelj Viktor Alvarez izjavio je da je sedmomesečnom istragom otkriven plan koji je uključivao 32 građanina Kube i grupu sa sedištem u SAD pod nazivom "La Nueva Nacion Kubana", za koju kubanske vlasti tvrde da planira napade na Kubu sa američke teritorije.

Zvaničnici su naveli da se Garsija nalazi u pritvoru na Kubi i da se suočava sa optužbama za trgovinu ljudima u SAD.

Prema rečima kubanskih zvaničnika, američke vladine agencije obaveštene su o rezultatima istrage.

Kuba je u decembru objavila listu stranih državljana i grupa, uključujući "La Nueva Nacion Kubana", koju optužuje za umešanost u terorizam.

Na listi se nalaze desetine ljudi, za koje Kuba tvrdi da su umešani u bombaške napade na hotele, podsticanje nemira i pokušaje ubistva bivšeg predsednika Fidela Kastra.