9. jul 2024 15:40

Papa uznemiren zbog sve većeg nasilja u Ukrajini i Gazi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Papa uznemiren zbog sve većeg nasilja u Ukrajini i Gazi

Foto: Pool Photo via AP/Christopher Furlong

VATIKAN  - Papa Franja izrazio je danas "duboku uznemirenost" zbog napada na medicinske centre u Kijevu i na školu u Gazi i pozvao na konkretna rešenja za okončanje ratova.

"Sveti otac je sa velikom tugom primio vest o napadima na dva medicinska centra u Kijevu, uključujući najveću ukrajinsku dečiju bolnicu, kao i napad na školu u Gazi. Papa je izrazio duboku uznemirenost zbog sve većeg nasilja. Dok izražava svoju bliskost sa nevinim žrtvama, on se nada i moli da se uskoro identifikuju konkretni putevi kako bi se okončali sukobi koji su u toku", navodi se u saopštenju Vatikana.

Kako se navodi, papa neumorno apeluje na mir i pregovaračka rešenja za ratove u Ukrajini i u Gazi, kao i na slanje vatikanskih izaslanika na obe teritorije sa humanitarnom pomoći.

Prema rečima apostolskog nuncija u Ukrajini, nadbiskupa Visvaldasa Kulbokasa koji je razgovarao za Radio Vatikan, u ruskom napadu na ciljeve u Ukrajini pogođeno je odeljenje za dijalizu pedijatrijske bolnice.

"Ono što je najšokantnije, nisu pogođena samo deca, već deca kojoj je potrebna onkološka nega ili transplantacija jetre ili drugih organa. Kada rakete gađaju najmanje od najmanjih, najslabije od slabih, svako od nas se pita zašto. Zašto neko nastavlja da daje objašnjenja za rat kao da se može opravdati iz nekog razloga?", naveo je Kulbokas.

Žrtve u dve bolnice ukrajinske prestonice deo su jednog od najkrvavijih dana koje je zemlja pretrpela u 860 dana rata, sa najmanje 37 mrtvih i 170 ranjenih u Kijevu i drugim gradovima, navodi se u saopštenju.

U napadu izraelskih snaga u subotu na školu u izbegličkom kampu u Nuseiratu, ubijeno je 16 ljudi, a više od 50 je povređeno.

"Dva masakra bez opravdanja, mimo propagande, zbog kojih odjekuju mnoge papine reči o bezumlju rata i hitnosti da se sve ovo završi", zaključuje se u saopštenju Vatikana.