9. jul 2024 16:05

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine: Krv dece nije samo na Putinovim rukama, već i na onima koji podržavaju rat

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine: Krv dece nije samo na Putinovim rukama, već i na onima koji podržavaju rat

Foto: Shutterstock.com/PhotoPaper

KIJEV - Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je danas da odgovornost za napad na bolnicu "Okmatdit" u Kijevu nije samo na ruskom lideru Vladimiru Putinu, već i na svim Rusima, kao i ruskim i stranim kompanijama koje to podržavaju i finansiraju.

"Da, Putin upravlja ruskom terorističkom mašinom. Ali i ruski vojnici koji izvršavaju naređenja. Ruski narod koji podržava rat protiv Ukrajine. Ruske i strane kompanije (još uvek prisutne u Rusiji) koje ga finansiraju putem poreza. Milioni ljudi imaju krv na rukama", navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva na platformi Iks.

Ministarstvo je uz ovu objavu okačilo i današnju naslovnicu birtanskog dnevnika Miror sa tekstom "Putin bombarduje decu obolelu od raka".

Tokom masovnog ruskog raketnog napada 8. jula pogođeni su Kijev, Dnjepar, Krivi Rog i drugi gradovi Ukrajine. Lansirano je skoro 40 projektila raznih tipova. Oštećeni su stambeni objekti, infrastruktura i dečja bolnica, dodaje se u saopštenju.

Prema poslednjim podacima Državne službe za vanredne situacije, poginule su 42 osobe, među kojima četvoro dece, a 190 je povređeno.

U prestonici je jedna od raketa pogodila zgradu Dečje bolnice "Okmatdit". Uništena su dva sprata bolničke zgrade površine oko 400 kvadratnih metara, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.