9. jul 2024 18:32

Joav Galant odobrio plan za početak regrutacije ultraortodoksnih Jevreja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Joav Galant odobrio plan za početak regrutacije ultraortodoksnih Jevreja

Foto: AP Photo, File/Maya Alleruzzo

JERUSALIM  – Izraelski ministar odbrane Joav Galan odobrio je danas plan za početak regrutacije ultraortodoksnih Jevreja u vojsku, što će, kako navodi Rojters, verovatno dodatno zaoštriti odnose unutar desničarske koalicije premijera Benjamina Netanjahua.

Nakon razgovora sa najvišim vojnim zvaničnicima, Galant je odobrio njihove preporuke za takozvani prvi poziv ultraortodoksnih Jevreja u vojsku tokom narednog meseca, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

"Izdata je naredba za početni skrining i evaluaciju kako bi se utvrdili potencijalni regruti", dodaje se u saopštenju.

Netanjahuova vlada se oslanja na dve ultraortodoksne stranke koje smatraju oslobađanje od regrutacije ključnim za zadržavanje svojih birača u verskim bogoslovijama i van vojske koja bi mogla da ugrozi njihove tradicionalne običaje.

Njihovi politički lideri se žestoko protive regrutaciji u vreme kada izraelska vojska nastoji da ojača svoje redove usred devetomesečnog rata sa Hamasom u Pojasu Gaze.

Početni pozivi za vojsku se šalju Izraelcima kada napune 16 godina a vojna služba obično počinje sa 18 godina.

Izraelci su po zakonu obavezni da služe vojsku 24-32 meseca.

Pripadnici izraelske arapske manjine od 21 odsto uglavnom su izuzeti, iako neki služe, a ultraortodoksni jevrejski studenti bogoslovije su takođe u velikoj meri izuzeti decenijama.

Međutim, Vrhovni sud Izraela prošlog meseca je presudio da država mora da počne da regrutuje ultraortodoksne jevrejske studente bogoslovije u vojsku.

Dugotrajno odricanje od vojnog roka za ultraortodoksne Jevreje izazvalo je proteste poslednjih meseci Izraelaca ljutih što se rizik od borbi u Gazi ne deli podjednako. Sa svoje strane, ultrapravoslavni demonstranti blokirali su puteve i istakli parolu "Smrt pre regrutacije".