9. jul 2024 19:40

Vasilij Nebenzja: Optužbe za napad na bolnicu u Kijevu su dvostruki standardi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vasilij Nebenzja: Optužbe za napad na bolnicu u Kijevu su dvostruki standardi

Foto: UN video

NJUJORK  - Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja ocenio je danas da su optužbe UN na račun Rusije za napad na bolnicu "Okmatdit" u Kijevu "manifestacija dvostrukih standarda".

Nebenzja je naveo da se sastao sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom i da je mu je preneo istu poruku.

Prema njegovim rečima, Savet bezbednosti UN je uvučen u "prljavu propagandnu kampanju Kijeva".

On je takođe upitao kako je ukrajinska protivvazdušna odbrana propustila pet udara na postrojenje koje se nalazi 2 kilometra od bolnice, ali je pogodila medicinsku ustanovu, prenose Izvestija.

"Da li gospodin Žovnir (generalni direktor dečje bolnice Okmatdit) razume da je u pitanju ruska raketa, od zgrade ne bi ostalo ništa? Deca i odrasli bi bili mrtvi, a ne povređeni", naglasio je Nebenzja.

On je pozvao na odgovornost i norveške vlasti, koje su prenele instalaciju NASAMS u Ukrajinu i pitao da li su njom odobrile napade na dečiju bolnicu.

Prethodno je Nebenzja izjavio da se raketno sletanje u blizini bolnice moglo izbeći da Ukrajina nije postavila PVO sisteme u stambenim naseljima.

Ranije danas, vojni ekspert, pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk, rekao je da je raketa protivvazdušnog raketnog sistema (SAM) NASAMS koja je pala na zgradu bolnice u Kijevu proizvedena u Norveškoj.

Prema njegovom mišljenju, Oružane snage Ukrajine postavile su sistem u stambeni prostor, a kada su rakete Oružanih snaga Rusije počele da napadaju vojno-industrijske objekte, raketa je počela da cilja na njih, "ali duž putanje je udarila u kuće, uključujući i bolnicu".

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je izjavio danas da Oružane snage Rusije ne napadaju civilne ciljeve u Ukrajini, već isključivo vojnu infrastrukturu.