10. jul 2024 18:49

Stoltenberg: Južna Koreja je važan partner, rat u Ukrajini pokazuje da smo povezani

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stoltenberg: Južna Koreja je važan partner, rat u Ukrajini pokazuje da smo povezani

Foto: Tanjug video

VAŠINGTON  - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je Južna Koreja važan partner Alijanse i najavio sastanak sa azijsko-pacifičkim partnerima i bilateralni sastanak sa predsednikom Južne Koreje, Junom Sukom Jeolom.

"Rat u Ukrajini pokazuje koliko je naša bezbednost međusobno povezana, jer je Severna Koreja jedan od glavnih dobavljača municije Rusiji, kako bi joj (Rusiji) bilo omogućeno da vodi rat protiv Ukrajine u srcu Evrope. (Ruski predsednik) Putin se sastao sa severnokorejskim liderom (Kim Džong Unom). Znamo da se Severna Koreja i Rusija zbližavaju, a potpisale su i odbrambeni sporazum. Dakle, to pokazuje koliko je ono što se dešava u Evropi važno za Aziju, Koreju, a šta se dešava tamo važno je za Evropu", rekao je Stoltenberg na marginama samita NATO u Vašingtonu.

Prema njegovim rečima, zbog toga Alijansa razmatra na koje načine može bliže da sarađuje sa Južnom Korejom, posebno u odbrambenoj industriji.

"Južna Koreja ima naprednu odbrambenu industriju. Mislim da postoji potencijal više uradimo zajedno. U potrazi smo za boljim sistemima i metode za razmenu informacija, jer će to ojačati bezbednost kako Južne Koreje tako i NATO alijanse", rekao je Stoltenberg.

Takođe je napomenuo da NATO mora ozbiljno da shvati i Kinu i izazove koja ona pretstavlja po pitanju bezbednosti.

"A glavni pokazatelj je rat u Ukrajini, jer kako što je japanski premijer (Fumio Kišida) rekao pre nekoliko dana: 'Ono što se danas dešava u Ukrajini, sutra može da se desi u Aziji", kazao je Stoltenberg.

Lideri NATO-a okupili su se na samitu u Vašingtonu, na kojem alijansa 9, 10. i 11. jula obeležava 75. godišnjicu postojanja.