12. jul 2024 11:39

Kina kritikovala EU zbog saopštenja o Južnom kineskom moru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kina kritikovala EU zbog saopštenja o Južnom kineskom moru

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

BRISEL - Kina se odlučno protivi saopštenju EU o Južnom kineskom moru jer "ignoriše istorijske i objektivne činjenice" o tom pitanju i "očigledno podržava" Filipine u kršenju kineskog suvereniteta, saopštila je kineska misija pri EU.

U saopštenju se ističe da EU treba da bude da bude objektivna i poštena i da poštuje prava i interese kineske strane, kao i napore koje čine zemlje regiona za mir i stabilnost, prenosi Rojters.

EU je u četvrtak, povodom današnjeg obeležavanja godišnjice arbitraže u vezi sa suverenitetom u oblasti Južnog kineskog mora kojom je presuđeno u korist Filipina i koju je Kina odbacila, saopštila da smatra da je odluka Stalnog arbitražnog suda u Hagu iz 2016. godine pravno obavezujuća za strane u postupku, uključujući važan nalaz da je Kina prekršila suverena prava Filipina u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni te zemlje u Južnom kineskom moru.

U saopštenju objavljenom na sajtu Službe EU za spoljne poslove (EEAS) EU ocenjuje da ta odluka arbitražnog suda predstavlja značajnu prekretnicu za mirno rešavanje sporova u Južnom kineskom moru i doprinosi održavanju i unapređenju međunarodnog pravnog poretka zasnovanog na vladavini prava.

U saopštenju se ponavlja podrška EU naporima Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i Kine da finaliziraju pregovore o efikasnom kodeksu ponašanja u Južnom kineskom moru, kao i svakom dijalogu za rešavanje tenzija u tom regionu u skladu sa međunarodnim pravom.

Stalni arbitražni sud u Hagu zaključio je 12. jula 2016. godine u presudi o sporu između Filipina i Kine u vezi sa teritorijalnim pravima u Južnom kineskom moru da Peking nema pravni osnov za polaganje "istorijskih prava" na ostrva u Južnom kineskom moru.

Presuda je doneta u slučaju koji su pokrenuli Filipini.

Kina je u četvrtak objavila izveštaj u kojem je potvrdila svoje čvrsto protivljenje odluci arbitraže o Južnom kineskom moru, naglasivši da odluka nanosi ozbiljnu štetu međunarodnom pravnom poretku i oblasti upravljanja morem, prenosi Kineski međuznarodni radio.

Kako se navodi, u Izveštaju se ukazuje na političku pozadinu arbitražnog suda i istorijske greške u njegovim presudama i ističe cilj podsticanja relevantnih strana da pregovaraju o sporovima i rešavaju krizne situacije u skladu sa uspostavljenim pravilima.