12. jul 2024 17:02

Švajcarski konzervativci prete referendumom o Evroviziji zbog ''satanizma''

Izvor: TANJUG

podeli vest

Švajcarski konzervativci prete referendumom o Evroviziji zbog ''satanizma''

Foto: Shutterstock.com/Mikadun, ilustracija

BERN - Švajcarski konzervativci saopštili su da će pokušati da spreče da ova zemlja naredne godine bude domaćin Evrovizije, tako što će nametnuti referendume budžetu za potencijalne gradove domaćine, navodeći da je takmičenje ''propagandni događaj“ koji ''slavi satanizam i okultizam“.

Gradovi Cirih, Ženeva, Bern i Bazel podneli su prijave za domaćinstvo petodnevnog spektakla, nakon prošlogodišnje pobede švajcarskog predstavnike Nema, koji se izjašnjava kao nebinarna osoba.

Hrišćansko konzervativna partija Savezne demokratske unije Švajcarske (EDU) je saopštila da će nastojati da iskoristi sistem direktne demokratije u zemlji kako bi stavila na glasanje aplikacije za kredite gradova koji žele da budu domaćini, prenosi Gardijan.

''Sve više umetnika predstavlja otvoreno okultističke poruke uz odgovarajuće simbole“, rekao je zvaničnik EDU-a Semjuel Kulman.

Pored svog nebinarnog predstavnika, konzervativcima je zasmetao i nastup irske predstavnice, koji je uključivao plesačicu sa đavoljim rogovima i i krug sveća sa pentagramom.

EDU je manja politička partija sa samo jednim mestom u Švajcarskom nacionalnom savetu, ali su njene pozive na referendum u pojednim kantonima podržale veća desničarska Švajcarska narodna partija (SVP) i Udruženje švajcarskih poreskih obveznika.

Omladinsko krilo SVP-a navelo je da podržava referendum zbog nebinarnih učesnika Evrosonga i ''otvorenog antisemitizma'', pod time misleći na velike proteste za podršku Gazi tokom ovogodišnjeg takmičenju u Malmeu u Švedskoj.