13. jul 2024 16:52

Vučić: Sa Egiptom dogovorena saradnja i na vojnom nivou

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Sa Egiptom dogovorena saradnja i na vojnom nivou

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

KAIRO - Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Kairu da je sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom Al Sisijem razgovarao o svim važnim geopolitičkim pitanjima, ali i o najkonkretnijoj bilateralnoj saradnji između dve zemlje, kao i da je posebno važno što je dogovorena saradnja na vojnom nivou.

"Ono što je bitno, to je da smo dogovorili i saradnju na vojnom nivou, vojnotehničkom, vojnoekonomskom, ali i u pitanju prenosa tehnologije sarađivaćemo istovremeno, kao i vojno-vojnom nivou", rekao je Vučić novinarima.

Kaže da su dogovarali i kako da se poveća trgovinska razmena dve zemlje, kao i razmena usluga.

"Potvrdili smo da imamo zajedničke stavove po važnim geopolitičkim pitanjima i ono što je za ljude najvažnije to je da imamo, da smo potpisali sporazum o slobodnoj trgovini, dakle imaćemo 30,5 odsto industrijskih proizvoda za koje odmah po ratifikaciji sporazuma možemo da izvozimo iz Srbije bez ikakvih carina i 87 odsto naših poljoprivrednih proizvoda koje ćemo moći bez carine ili značajno liberalizovano da izvozimo. Ukupno preko 10.400 tarifnih brojeva, za egipatske proizvode mi smo obezbedili 6.075 tarifnih linija za proizvode koje mogu da izvoze u Srbiju bez ikakvih carina", rekao je Vučić.

Istakao je da je važno da za privrednike stvorimo uslove u kojima oni mogu da planiraju plasiranje svojih proizvoda dugoročno.

Od septembra krećem na veću afričku i azijsku turneju

Predsednik je najavio danas da će gledati da od jeseni krene na jednu veću afričku i azijsku turneju i istakao da o značaju ovog dela sveta govori i to što su kineski predsednik Si Đinping, ruski Vladimir Putin i japanski premijer nedavno posetili sedište Arapske lige koje se nalazi u Egiptu.

Na pitanje Tanjuga o važnosti posete Egiptu, Vučić je rekao da Srbija radi zajedno sa Mađarima, da za sada sa tom zemljom imamo tri zajednička predstavništva u svetu, pre svega zbog smanjenja troškova, kao i da se dogovorio sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom da dve zemlje pokriju 80 do 90 odsto Afrike diplomatskim predstavništvima što zajedničkim što individualnim, kao i da osnuju zajedničko spoljno-trgovinsko predstavništvo.

"Mi odavde uvozimo kalcijum, fosfat, najveći deo našeg izvoza odnosi se na duvan za pušenje, kako se to kaže i cigarete Filip Moris su  uglavnom najveći izvoznik u Egipat. To će sve na nivou ove godine biti nešto više, oko 120, možda 130 miliona evra, ali to nije dovoljno i mi verujemo da možemo da idemo i na 500 miliona, samo je važno da vidimo, da prvo mi povećamo svoje mogućnosti i kapacitete za izvoz", rekao je Vučić novinarima.

Itakao je i da postoji prilika za izvoz mesa, da bi ono moglo u neograničenim količinama da se izvozi, ali da je problem u Srbiji što ljudi neće da se bave stočarstvom.

Mirno sam reagovao na izjavu Subašić, jasno je da se vodi kampanja

Vučić je izjavio danas da je potpuno jasno da je mirno reagovao na izjavu majke Srebrenice Munire Subašić ne optužujući nikoga ni za šta i dodao da je jasno kakav se tip kampanje vodi.

Vučić je u Kairu odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše pisanja medija da je izjavu Manire Subašić, koja je rekla da očekuje da ga Alah kazni, a portal Nova to preneo kao plemenitu izjavu "preokrenu da bi mu pozavideo i Gebels", upitao šta je preokrenuo.

"Nije rekla da očekuje da me Alah kazni? Pa to piše. To je nešto o čemu sam govorio juče kao i svekupna hajka protv Ane Brabić koja se vodi, a protiv koje se ne biraju sredstva. U stanju su da je nazivaju monstrumom, kreaturom i svim mogućim. Sve im je dozvoljeno. Mi moramo da biramo reči i moramo da budemo pažljivi", rekao je Vučić.

Možete li zamisliti, upitao je Vučić, kakva bi se hajka vodila da bilo ko iz Srbije kaže molim Boga da kazni predstavnika neke druge države.

Jasno odakle vetrovi duvaju, ali svi sukobi se moraju izbeći

Predsednik je rekao danas da Srbija mora da bude veoma oprezna i da mora da izbegne sukobe jer mir, kako je rekao, radi u korist svih, ali najviše u korist Srbije i njenih građana.

Vučić je to rekao komentarišući govor predsedavajućeg Predsedništva BiH Denisa Bećirovića na komemoraciji u Srebrenici i dodao da ga je govor iznenadio, ali da je sasvim jasno odakle vetrovi duvaju.

"Da deset puta govorite o velikosrpskoj državnoj politici, velikosrpskim protagonistima. Pričate gluposti o Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, pojma nemajući šta je pisalo u Memorandumu", rekao je Vučić.

Dodao je i da kada se čitaju izjave ministra odbrane BiH Zukana Heleza vidi se da su u pitanju izjave osobe koja, kako je rekao, "živi u komentarima svojih obožavalaca i koja pojma nema sa realnošću".

Svi se u svetu naoružavaju, Srbija ne može da čeka da je neko zgazi

Vučić je rekao danas da se u svetu svi naoružavaju i da ne može nikoga da kritikuje zbog toga, kao i da se Srbija naoružava, jer, kako je rekao, ne može da čeka da je neko zgazi.

Na konstataciju novinara da je Slovenija najavila da kupuje dodatnu vojnu opremu i da se naoružava, a da se u hrvatskim medijima izražava zabrinutost, jer se njihove komšije naoružavaju i navodi da kupuju francuske haubice i raketne sisteme, da troše milione evra, Vučić kaže da svi to rade i da ne zna zašto su zabrinuti kada su članica NATO i jedni i drugi.

"Valjda treba da budu srećni. Svi to rade. Šta očekujete drugo. Svi se naoružavaju i svi se opremaju. Ništa ne ide na svetskom tržištu kao alva, baš ništa kao što ide oružje i municija. Ne možete da proizvedete, šta god da proizvedete istog sekunda, samo stavite štanbilj i ode", rekao je Vučić. 

On je dodao da ne možete da proizvedete, koliko može da se proda.