14. jul 2024 16:15

Vlada Izraela izglasala produženje obaveznog vojnog roka za muškarce

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlada Izraela izglasala produženje obaveznog vojnog roka za muškarce

Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov

JERUSALIM - Izraelska vlada izglasala je produženje obaveznog služenja vojnog roka za muške pripadnike Izraelskih odbrambenih snaga na tri godine nakon što je taj potez obustavljen zbog spora između ministra odbrane Joava Galanta i ministra finansija Bezalela Smotriča.

Prema vladinoj odluci, u narednih pet godina, vojnici će služiti 36 meseci, što znači da će ova naredba efektivno pokrivati period od osam godina, preneo je Tajms of Izrael.

Takođe će se primenjivati na vojnike koji trenutno služe, kao i na žene koje služe na pozicijama koje od njih zahtevaju da potpišu da će njihov period službe biti jednak onom kod muškaraca na istim pozicijama.

Po isteku perioda produženja, služenje vojske će se vratiti na sadašnji rok od 32 meseca.

Prema izveštajima izraelskih medija, Tužilaštvo je obavestilo ministre da zakonitost mere zavisi od toga kako se ona uklapa u šire napore da se angažuju ultraortodoksni Izraelci i izjednači teret vojne službe između različitih sektora društva.

Iako trenutna vojna realnost čini ovaj potez neophodnim, on mora biti propraćen donošenjem nacrta službe za ultraortodoksne Izraelce "kako bismo osigurali da za nekoliko godina ponovo možemo da skratimo službu i pravednije je distribuiramo", napisao je na platformi X (Tviter) bivši ratni ministar u izraelskom kabinetu Beni Ganc.

"Od onoga ko ima hrabrosti da pošalje vojnike u bitku, takođe, treba očekivati da ima hrabrosti da ugrozi svoju koaliciju zarad bezbednosti Izraela", istakao je on.