2. septembar 2024 12:19

Vladimir Putin: Moji potomci tečno govore mandarinski, ali važan je i engleski

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Putin: Moji potomci tečno govore mandarinski, ali važan je i engleski

Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Kristina Kormilitsyna

KIZIL - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da mlađi članovi njegove porodice tečno govore mandarinski jezik, ali je istovremeno školskoj deci poručio da ne treba da zaborave koliki je značaj engleskog jezika, iako je kineski sve popularniji.

"Neki od članova moje porodice mlađeg uzrasta govore i kineski jezik - i to tečno", rekao je Putin učenicima srednje škole u Kizilu, u regionu Tuva, oko 4.500 kilometara istočno od Moskve, prenosi Rojters.

Britanska agencija podseća da Putin ima dve ćerke sa bivšom suprugom Ljudmilom i da one govore ruski, engleski, nemački i francuski jezik.

Ruski mediji navode da Putin, koji se od supruge razveo 2014. godine, retko govori o svojoj porodici, ali da ima najmanje troje unučadi.

Rojters primećuje da partnerstvo između Kine i Rusije sve više jača, te da u tom kontekstu mandarinski postaje sve popularniji širom Rusije kao strani jezik koji učenici rado biraju u školama.

Putin je objasnio da je za tu tendenciju zaslužan razvoj kontakata između dve zemlje u oblasti ekonomije, politike i društva.

Putin tečno govori nemački, ali pohađa i časove engleskog kako bi poboljšao svoje znanje.

"Engleski je veliki jezik. On je čovečanstvu mnogo toga dao kad je reč o udruživanju znanja i ujedinjenju ljudi u oblasti kulture i slično", zaključio je ruski predsednik.