30. januar 2023 12:00

Ivan (29) ima cerebralnu paralizu i svoje gazdinstvo: Ovo je mesto gde je inkluzija način života

Autor: Tanjug

podeli vest

Ivan (29) ima cerebralnu paralizu i svoje gazdinstvo: Ovo je mesto gde je inkluzija način života

Foto: Tanjug

Sakriveni od očiju javnosti, u mraku svojih domova ili ustanova, zbog sramote jer su drugačiji, osobe koje boluju od cerebralne paralize neretko žive usamljenim životima, jer roditelji i okruženje odbijaju da ih uključe u aktivnosti zdravih ljudi.

Ipak, u jednom domaćinstvu u selu Surduk nadomak Stare Pazove, situacija je potpuno drugačija.

Na zelenoj plantaži porodice Lalović Dronjak čućete pesmu. Možda ne baš uobičajenu melodiju na koju ste navikli, ali kod Ivana, gazde ovog domaćinstva i njegovh ukućana, baš ništa nije obično. 

Pre 29 godina Ivan je rođen sa teškim oštećenjem mozga i dijagnozom cerebralne paralize. Doktori su rekli da neće preživeti. Ali se njegova majka potrudila da struci i celom svetu pokaže drugačije. 

"Nakon završetka osnovne škole, Ivanove, rešila sam da ne upisujemo srednju školu, nego da se preselimo ovde i krenemo seoski tip aktivnosti, da se bavimo poljoprivredom", počinje svoju priču Tatjana Dronjak, Ivanova majka. 

Dolaskom na selo i otvaranjem samoodrživog gazdinstva Ivanov život dobio je smisao. Dane je provodio u teškom fizičkom radu, ali u društvu majke. Usamljen, jer nije bio okružen sebi sličnima. Sve dok na kapiju njegovog doma nije došla porodica Đulinac. Bračni par sa cerebralnom paralizom koji ovde živi i radi, podjednako sa ostalim članovima domaćinstva.