3. mart 2023 11:59

Predstavici EBRD posetili vetropark Kovačica u koji je uloženo 189 miliona evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavici EBRD posetili vetropark Kovačica u koji je uloženo 189 miliona evra

Foto: Shutterstock.com/chaiviewfinder, ilustracija

KOVAČICA - Članovi Odbora direktora Evropske banke za obnovu i razvoj su, u okviru svoje zvanične posete Srbiji, obišli vetropark Kovačica, u koji je uloženo 189 miliona evra.

Predstavnici kompanije New Energy Solutions Miloš Colić i Nikola Luković upoznali su članove odbora EBRD sa razvojem i radom vetroelektrane Kovačica, saopštilo je Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije.

Predstavnicima EBRD predstaviljena je i vetroelektrana Pupin koja ima sve neophodne dozvole i spremna je za izgradnju.

Kako je navedeno, EBRD je jedan od vodećih investitora u zelenu ekonomiju u Srbiji i posvećena je jačanju dijaloga privatnog i javnog sektora,

Izgradnja Vetroparka Kovačica značajnim delom se finansirana kreditom EBRD, koja je opredelila sredstva za njegovo osnivanje i razvoj.

Osim Vetroparka Kovačica, članovi odbora EBRD obišli su i Galeriju naivne umetnosti u Kovačici.

Predstavnici Odbora direktora EBRD su u zvaničnoj poseti Srbiji, od 1. do 3. marta, kako bi predstavnicima vlasti i klijentima iz privatnog sektora,kao i diplomatskom zajednicom predstavili strategiju za razvoj 2018-23.

Cilj strategije je unapređenje integracije kroz poboljšanje transportne mreže i unapređenje regionalne ekonomske povezanosti i energetske međupovezanosti, kao i podrška zelenoj ekonomiji prioritet za finansiranje.

EBRD je do danas u Srbiju uložila 7,9 milijardi evra. Samo u 2022. godini obezbeđeno je 650 miliona evra, od čega je više od tri četvrtine otišlo na projekte u privatnom sektoru.