14. jun 2023 15:04

Ministarka Đedović sa članovima FIC-a razgovarala o razvoju energetskog sektora i reformama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Đedović sa članovima FIC-a razgovarala o razvoju energetskog sektora i reformama

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa članovima Izvršnog odbora Saveta stranih investitora (FIC) o strateškom planiranju razvoja energetskog sektora i reformama koje imaju za cilj unapređenje poslovanja u energetskim kompanijama.

"U julu očekujemo početak javne rasprave i nadamo se da će vlada na jesen usvojiti Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan. Taj strateški dokument predstavlja osnovu razvoja našeg energetskog sektora do 2030, sa projekcima do 2050. godine u pogledu povećanja učešća OIE u energetskom miksu, energetske efikasnosti i smanjenja emisija štetnih gasova", rekla je Đedović.

 

Kako je objasnila, "mi smo već 2019. godine bili iznad proseka EU u udelu OIE u energetskom miksu, najpre zahvaljujući našim hidroelektranama, ali ćemo kroz partnerstvo javnog i privatnog sektora morati da radimo više na podizanju kapaciteta iz solarnih i vetroelektrana“.

Ministarka je podsetila da su danas pokrenute aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije koje će omogućiti 450 novih zelenih megavata našem elektroenergetskom sistemu, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Izvršni direktor Saveta stranih investitora Aleksandar Ljubić pohvalio je početak reformi javnih preduzeća u energetskom sektoru i istakao zainteresovanost stranih investitora za sigurno snabdevanje Srbije gasom.

"Mi se već 20 godina zalažemo za korporatizaciju energetskih preduzeća u Srbiji i pohvaljujemo početak reformi u energetskom sektoru koje kontinuirano preporučujemo u našoj Beloj knjizi. Takođe, mnogi strani investitori su korisnici prirodnog gasa i veoma su zainteresovani za sigurno snabdevanje imajući u vidu nepredvidljive globalne nestabilnosti. Pohvaljujemo sve inicijative vlade i resornog ministarstva koje imaju za cilj diversifikaciju i unapređenje sigurnosti snabdevanja srpskog tržišta“, rekao je Ljubić.

On je dodao da je Srbija dobro mesto za investiranje i da je stranim investitorima važan razvoj digitalne infrastrukture, dostupnost energije i energenata kao i predvidivo poslovno okruženje na čemu se aktivno radi sa Vladom Srbije, navedeno je u saopštenju.