22. jun 2023 17:37

Miroslav Knežević: EXPO 2027 velika stvar za srpski turizam i ekonomiju Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miroslav Knežević: EXPO 2027 velika stvar za srpski turizam i ekonomiju Srbije

Foto: Shutterstock.com/ FTiare, ilustracija

BEOGRAD - Dekan Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum Miroslav Knežević rekao je danas da je dobijanje organizacije EXPO 2027 velika stvar za ekonomiju, ali i turistički sektor, jer se predviđa da će Srbija na taj način prihodovati oko 1,1 milijardu evra.

Očekuje se da će oko 2,6 miliona stranih turista posetiti ovu manifestaciju. Na njoj će učestvovati oko 97 zemalja, međunarodne organizacije, korporacije - otprilike oko 120 učesnika", rekao je Knežević za Tanjug.

Dodao je da se predviđa da će zarada od EXPA dostići oko 1,1 milijarde evra - 600 miliona direktnog i 500 miliona indirektnog priliva od turizma.

"Tokom prošle godine prihod od turizma je bio oko 2,5 milijarde evra. To znači da ćemo za ta tri meseca inkasirati negde oko 1,1 milijarde, što je gotovo polovina ukupnog priliva koji stvaramo od turizma", naveo je Knežević.

Knežević je pojasnio da je novac koji stranci potroše u Srbiji novostvorena vrednost. "Oni troše novac koji su stekli u svojim državama. To je kao da smo napravili jednu ogromnu fabriku i sa tom fabrikom ostvarili neverovatan izvoz", rekao je Knežević.

Naglasio je će ostvarena korist po Srbiju i građane Srbije od EXPA 2027 biti značajna i da se neće meriti samo novcem.

"Oko tri miliona turista će imati priliku da posete i upoznaju Beograd, da upoznaju kulturu i istoriju Srbije i mislim da će efekat ove manifestacije biti mnogo veći", ocenio je Knežević.

Istakao je da će i kada se manifestcija završi Srbiji ostati i iskustvo, ali i objekti i novi sajamski prostor koji će Beogradu otvoriti neke nove mogućnosti. Knežević je rekao da se najveći svetski sajmovi nalaze u blizini aerodroma.

"Upravo takav jedan prostor je potreban jer se Srbija sve više razvija kada je kongresni turizam u pitanju. Er Srbija leti na na 86 svetskih destinacija, a sajamski prostor nedaleko od aerodroma na koji sleću avioni nacionalnog operatera dovešće nas u mogućnost da apliciramo za velike kongrese i događaje", zaključio je Knežević.

Knežević je objasnio da proces osvajanja EXPA nije bio jednostavan, da je bila potrebna dobra ideja, ali i pretočiti je u projekat i predstaviti ga međunarodnoj javnosti.

"Prijavilo se pored nas još četiri države sa izuzetno dobrim rezultatima u prethodnom periodu, ne samo u oblasti organizacije događaja već i po drugim parametrima. Mi smo kao država hrabro ušli u tu utakmicu, ali smo se zaista dobro pripremili", ocenio je Knežević.

Dodao je da je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, tokom prošle godine, dok je bio na poziciji ministra spoljnih poslova, obavio više od 90 različitih sastanaka na kojima je prezentovao srpsku kandidaturu EXPO 2027 i spremnost Srbije da učini veliki napor kako bi na najbolji mogući način organizovala taj događaj.

"I danas kada pogledate, zaista sa ponosom možemo da kažemo da smo pobedili i osvojili kandidatutru ali moramo da zasučemo rukave jer 2027. godina je jako blizu", zaključio je Knežević.