21. februar 2024 11:22

Relja Ognjenović: Za Penzionerske kartice prijavilo se 1,1 miliona korisnika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Relja Ognjenović: Za Penzionerske kartice prijavilo se 1,1 miliona korisnika

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Za Penzionerske kartice se prijavilo 1,1 milion penzionera, a u ovu akciju se uključilo više od 830 firmi i ustanova koje penzionerima, vlasnicima kartica odobravaju popuste i pogodnosti pri plaćanju roba i usluga, izjavio je danas direktor Republičkog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Relja Ognjenović.

On je prilikom podele penzionerskih kartica korisnicima Doma za stare Voždovac, gde je kartice dobilo 77 smeštenih u ovom domu rekao da stariji kartice najviše koriste u trgovinskim radnjama i apotekama.

Kao iznenađenje je naveo to što je veliki broj kartica upotrebljen za popuste kod državne avio-kompanije Er Srbija, koja korisnicima Penzionerskih kartica daje popust od 10 odsto.

Donošenjem kartica na noge penzionerima, kako je rečeno, nastoji se izaći najstarijima u susret, kako ne bi morali sami da idu do šaltera Fonda PIO.

Ognjenović je istakao da naplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje ide dobro i da penzioneri osim januarske povišice od 14,8 odsto, tokom godine mogu da očekuju još prijatnih iznenađenja.

"U prva dva meseca ove godine imali smo ozbiljno veću naplatu doprinosa, čak 14 milijardi dinara, što je za 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine i ako se nastavi ovako, za očekivati je nova prijatna iznenađenja. O tome ćemo govoriti u dogovoru i saradnji sa Vladom Srbije, kada budemo imali preciznije informacije", rekao je on.

Dodao je da penzioneri ne bi trebalo da brinu i da se ide ka tome da prosečna penzija 2025. godine dostigne između 450 i 460 evra.

Prema njegovim rečima, država osim kroz povećanja penzija i Penzionerske kartice, brine o najstarima i povećanjem sredstava za društveni standard penzionera.

"Za društveni standard smo ove godine izdvojili više od milijardu dinara od čega najveći deo ide za odlazak penzionera u banje. Ove godine na oporavak u banje šaljemo 22.000 penzionera", rekao je on i naveo da je za solidarne pakete za penzionere izdvojeno blizu 100 miliona dinara.

Uručenju kartica penzionerima prisustvovali su i direktor Gerontološkog centra Beograd Srđan Dimitrijević i upravnica Doma Voždovac Sandra Stojkovski.